Zwerfkattenproject

Door zwerfkatten te vangen en te steriliseren/casteren wil het lokaal bestuur vermijden dat de zwerfkattenpopulatie in onze gemeente toeneemt. Dit gebeurt in samenwerking met dierenasiel De Snorhaar van Scherpenheuvel-Zichem.

Wat zijn zwerfkatten?

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot werden overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn. Maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die in het wild geboren werden en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

Hoe kan u meewerken aan ons zwerfkattenproject?

  • we zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het uitzetten van de kooien, om de dieren naar de dierenarts te brengen en ze later te verzorgen tot ze weer kunnen worden vrijgelaten;
  • u kan ons steeds doorgeven waar er in de gemeente zwerfkatten voorkomen.

En uw huiskat?

Zorg ervoor dat uw huiskat geen ongewenste kittens krijgt. Laat uw huiskat tijdig onvruchtbaar maken, in de meeste gevallen is dit zelfs verplicht en heeft tal van andere voordelen. Gecastreerde katers worden rustiger, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen. Katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker. 

Voorwaarden

Enkel zwerfkatten worden gestereliseerd/gecasteerd. De dierenarts ziet er op toe dat er geen huiskatten onder het zwerfkattenproject behandelt worden.

Procedure

Wanneer u een of meerdere zwerfkatten opmerkt, mag u dit aan de milieudienst laten weten. Er zijn dan twee opties:

  • u vangt de kat zelf, u kan hiervoor een vangkooi uitlenen indien nodig. U gaat met de nodige papieren, die u van ons krijgt, naar één van de dierenartsen waarmee het lokaal bestuur samenwerkt;
  • er komt een vrijwilliger langs die de kat vangt, naar de dierenarts brengt en verder verzorgt.

Wanneer de zwerfkat voldoende hersteld is, wordt deze terug op de gevangen plek vrijgelaten. Voor kittens wordt vaak een adoptiegezin gezocht. 

U wil vrijwilliger worden? Meld u aan bij de milieudienst.

Kostprijs

Uitlenen vangkooi: waarborg van 75 euro (bij het terug inleveren van de kooi, krijgt u dit bedrag terug).

Contact

Contact

Milieu

Nu gesloten
Adres
Kruisstraat 2 , 3390 Tielt-Winge
Tel.
016 63 95 37
milieu@tielt-winge.be
Website
https://www.tielt-winge.be/afspraak

Openingsuren

Vandaag
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 17:00
Morgen
open van 09:00 tot 12:00
op afspraak 14:00 tot 17:00