Toerisme

Tielt-Winge (bestaande uit de deelgemeenten Houwaart, Sint-Joris-Winge, Meensel-Kiezegem en O.L.V. - Tielt) ligt in het hartje van het Hageland, dat zich uitstrekt ten oosten van de provinciehoofdstad Leuven. Het licht golvend heuvellandschap met haar holle wegen, rijen fruitbomen en uitgestrekte wijngaarden, nodigt uit tot heerlijk wandelen, fietsen en herademen in het groen. Naast de rust van de natuur, kan u in Tielt-Winge van nog vele andere toeristische troeven genieten.

Jaarlijkse activiteiten

Elk jaar organiseert de dienst Toerisme & Erfgoed verschillende activiteiten om inwoners en bezoekers te laten kennismaken met onze mooie gemeente:

Natuur en recreatie

Wandelen & fietsen

Ontdek onze wandel- en fietsroutes          

Bezienswaardigheden

Houwaart

 • In Houwaart bevinden zich verschillende wijndomeinen en wijngaarden. De wijnbouw in Houwaart gaat volgens historici terug tot de 12e eeuw na Christus. Op de Houwaartseberg, kan u genieten van een wandeling tussen de zoete wijnranken en achteraf proeven van een heerlijk glas frisse Hagelandse wijn.
 • Het bronzen beeld Den Hagelander (van Luc De Blick) aan het oud gemeentehuis staat symbool voor de heropleving van de wijnbouw.
 • De Roeselbergkapel lag langs de weg die bedevaarders uit het Leuvense volgden naar Scherpenheuvel. De kleine kapel werd in 1789 vergroot.

Meensel-Kiezegem

 • Meensel-Kiezegem is gekend om zijn fruitteelt en dan vooral peren en appelen. Een wandeling in de lente, tussen de bloesems of in de herfst, als de bomen vol heerlijk fruit hangen, is meer dan de moeite.
 • Het kunstwerk de Reis van kunstenaar Steve Spilstyns belicht de verschillende facetten van reizen die nodig zijn bij de fruitteelt: de reis van het stuifmeel, de reis van de fruitplukkers uit verschillende culturen, de reis van de oogst.
 • Baron Edouard Louis Joseph (Eddy) Merckx werd in Meensel-Kiezegem geboren op 17 juni 1945. Ter ere van zijn zeventigste verjaardag werd in 2015 aan zijn geboortehuis in de Tieltsestraat zijn standbeeld (Luc De Blick) onthuld.
 • De Sint-Mattheuskerk (1779) in Meensel met zijn ranke silhouet en de Sint-Pieterskerk van Kiezegem, in 1856 volledig herbouwd, zijn zeker een bezoekje waard.
 • Museum 44 vertelt het verhaal van de razzia’s op 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem en de deportatie van 71 inwoners naar de concentratiekampen.
 • Wielertoeristen bezoeken regelmatig het standbeeld van Eddy Merckx tegenover zijn geboortehuis.
 • De gerenoveerde Spikdoornkapel is een mooi wit pareltje geworden.
 • De watertoren is een architecturale blikvanger. 
 • Meer info over Meensel-Kiezegem 

Tielt

 • Boven op de berg pronkt de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Deze kerk waar men in vroegere eeuwen Maria kwam aanroepen tegen 'wit treynende zeerichheden' werd in de 19e eeuw bijna volledig herbouwd in neogotische stijl. Eerder in het jaar 2003 werden er tijdens de restauratiewerken allerlei ontdekkingen gedaan in deze kerk.
 • De Sint-Donatuspastorie in de Sint-Annastraat, één van de mooiste geklasseerde gebouwen van Tielt-Winge, werd grondig gerenoveerd. Het hoofdgebouw dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw en is gebouwd volgens het typisch rechthoekig grondplan. Het werd opgetrokken in traditionele baksteen met gebruik van ijzerzandsteen. Een virtuele rondleiding kan je hier krijgen.
 • De kerk van Sint-Martinus is een schilderachtig éénbeukig kerkje, gebouwd in verschillende perioden en genomineerd voor de Vlaamse monumentenprijs. Het oudste gedeelte is de toren, opgetrokken in ijzerzandsteen uit de streek tijdens de 13e eeuw. In 1716 kwam er een nieuwe toegang en in 1754 werd het met een verdieping in baksteen verhoogd. Het korte schip werd in 1761 gebouwd op een middeleeuws basement van ijzerzandsteen. De gotische kruisbeuk dateert uit het einde van de 16e eeuw, terwijl het koor omstreeks 1600 werd opgetrokken.
 • Het Stenen Huis is een beschermd monument.
 • In het verlengde van de tuin van Huize Hageland staat de Vlooybergtoren. Parkeren kan op Oudepastoriestraat 22 – 3390 Tielt-Winge en het Jozef van Slagmolenpad leid je recht naar de Vlooybergtoren. Hier kan u genieten van een prachtig panorama.

Sint-Joris-Winge

 • In het winkelcentrum Gouden Kruispunt kan je naar hartenlust shoppen.
 • De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek in het gehucht Gempe, vlak bij de samenvloeiingen met de Sassenbeek, de Kraaiwinkelbeek en de Wingebeek. De vallei is een drassig, mooi wandelgebied dat aansluit bij het voor wandelaars vrij toegankelijke Troostemberghbos. De uitgestrekte Gempevijver lokt vele soorten watervogels aan.De Gempemolen is een rustpunt voor de wandelaars en fietsers en op de eerste zondag van de maand kan je de molen in werking zien als de omstandigheden het toelaten. 

Procedure

Alle activiteiten (en eventuele inschrijvingsinfo) die georganiseerd worden door of in samenwerking met onze dienst Toerisme & Erfgoed, vindt u terug in onze activiteitenkalender.

Voor wie

Iedereen.

Contact

Contact

Toerisme & Erfgoed

Nu gesloten
Adres
Leuvensesteenweg 187 , 3390 Tielt-Winge Gemeenschapscentrum De Maere
Tel.
016 46 82 73
toerisme@tielt-winge.be

Openingsuren

Vandaag
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 19:00
Morgen
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 17:00