Toerisme

Bij de dienst Toerisme & Erfgoed kan u terecht voor informatie over onze bezienswaardigheden, wandel- en fietsroutes, alle vormen van recreatie en evenementen in de regio.

De dienst organiseert zelf ook verschillende activiteiten om inwoners en bezoekers te laten kennismaken met onze mooie gemeente en haar bezienswaardigheden.

Onze vaste jaarlijkse activiteiten zijn:

  • bloesemfeest (Bloeiend Hageland).
  • open wijnweekend (Sprankelend Hageland).
  • kabouterwandelingen.

Bezienswaardigheden in Tielt-Winge

De belangrijkste toeristische troef van het Hageland is zonder twijfel het landschap. Het landschap in Tielt-Winge is licht golvend met heuvelruggen die zich uitstrekken van West naar Oost. Op zeer veel plaatsen, zoals langs holle wegen, wordt ijzerzandsteen aangetroffen. Vanuit Huize Hageland vertrekken er wandelingen.

Houwaart
In Houwaart kan u de meest noordelijke wijngebieden van Europa terug vinden. Na een flinke wandeling is een glaasje frisse Hagelandse wijn een aangename ervaring. Op de Houwaartseberg tussen de wijnranken treffen we nog een lemen huisje aan, verdoken in een oase van rust en groen. Het bronzen beeld De Hagelander aan het oud gemeentehuis staat symbool voor de heropleving van de wijnteelt. De kapel op de Roeselberg lag langs de weg die bedevaarders uit het Leuvense volgden naar Scherpenheuvel. De kleine kapel werd in 1789 vergroot. Deze omgeving nodigt uit tot het verkennen van het omliggende landschap.

Meensel-Kiezegem
Meensel-Kiezegem is gekend omwille van zijn fruitteelt en dan vooral peren en appelen. Een wandeling in de herfst of de lente, loont dan ook meer dan de moeite om te doen. De Sint-Mattheuskerk in Meensel met zijn ranke silhouet (1779) en de Sint-Pieterskerk van Kiezegem, in 1856 volledig herbouwd, zijn zeker een bezoekje waard. Museum44 vertelt het verhaal van de razzia’s op 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem en het verblijf in concentratiekampen. Wielertoeristen bezoeken regelmatig het standbeeld van Eddy Merckx tegenover zijn geboortehuis. De gerenoveerde Spikdoornkapel is een mooi wit pareltje geworden. De watertoren is een architecturale blikvanger. 

Sint-Joris-Winge
We treffen er het winkelcentrum Gouden Kruispunt aan. In het gehucht Gempe is de gerenoveerde Gempemolen een uitvalsbasis voor allerlei wandel- en fietsroutes. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zorgt een molenaar ervoor dat deze molen draait en maalt.

Tielt
Boven op de berg pronkt de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Deze kerk waar men in vroegere eeuwen Maria kwam aanroepen tegen 'wit treynende zeerichheden' werd in de 19e eeuw bijna volledig herbouwd in neogotische stijl. Eerder in het jaar 2003 werden er tijdens de restauratiewerken allerlei ontdekkingen gedaan in deze kerk.

De kerk van Sint-Martinus is een schilderachtig éénbeukig kerkje, gebouwd in verschillende perioden en genomineerd voor de Vlaamse monumentenprijs. Het oudste gedeelte is de toren, opgetrokken in ijzerzandsteen uit de streek tijdens de 13e eeuw. In 1716 kwam er een nieuwe toegang en in 1754 werd het met een verdieping in baksteen verhoogd. Het korte schip werd in 1761 gebouwd op een middeleeuws basement van ijzerzandsteen. De gotische kruisbeuk dateert uit het einde van de 16e eeuw, terwijl het koor omstreeks 1600 werd opgetrokken.

Het Stenen Huis is een beschermd monument.

In het verlengde van de tuin van Huize Hageland staat de Vlooybergtoren. Hier kan je genieten van een prachtig panorama.

Walenbos en Troostembergbos
In Troostembergbos kan je een korte wandeling maken op de droge en vlot toegankelijke ondergrond. Het Walenbos is uitgestrekt en drassiger, met zowel open plekken als holle wegen en dichtbegroeide oppervlaktes.

Procedure

Zeker checken via Uit in Vlaanderen of op onze website of u vooraf moet inschrijven voor een activiteit.

Kostprijs

Afhankelijk van de activiteit.

Voor wie

Iedereen.

Contact

Contact

Toerisme & Erfgoed

Nu open
Adres
Leuvensesteenweg 187 , 3390 Tielt-Winge Gemeenschapscentrum De Maere
Tel.
016 46 82 73
toerisme@tielt-winge.be

Openingsuren

Vandaag
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 19:00
Morgen
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 17:00