Prepaid (budgetmeter)

Een budgetmeter, sinds kort prepaid genoemd, is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor uw elektriciteit of het aardgas die u verbruikt. U plaatst vooraf een bepaald bedrag op uw budgetmeterkaart. Deze kaart plaatst u in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

Voorwaarden

Prepaid is enkel voor elektriciteits- en aardgasklanten bij de netbeheerder Fluvius:

 • Voor elektriciteit schakelt de netbeheerder Prepaid onmiddellijk in.
 • Voor aardgas schakelt de netbeheerder Prepaid in wanneer u uw factuur niet betaalt of een afgesproken afbetaalplan met de netbeheerder niet nakomt. Meer informatie vindt u op de pagina ‘Wat als u uw energiefactuur niet kunt betalen’.

Het is ook mogelijk om Prepaid in te schakelen als u nog geen schulden heeft bij de netbeheerder. Neem hiervoor contact op met Fluvius.

 

Procedure

Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. Met een budgetmeter betaalt u de energie op voorhand. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart, een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart. Digitale budgetmeters kunt u online opladen.
 • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. Digitale budgetmeters kunt u online opladen of bij een oplaadpunt. In onze gemeente kan dat tijdens de openingsuren in het gemeentehuis. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact.
 • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
 • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
 • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Wat meebrengen

 • budgetmeterkaart
 • bankkaart

Kostprijs

 • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.
 • U betaalt voor uw verbruik:
  • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

Contact

Contact

Sociale dienstverlening

Nu gesloten
Adres
Kruisstraat 2 , 3390 Tielt-Winge
Tel.
016 63 40 08
socialedienst@tielt-winge.be
Website
http://www.tielt-winge.be/afspraak

Openingsuren

Vandaag
op afspraak 09:00 tot 12:00