Hartveilige gemeente

Hartveilig is een project van het Rode Kruis dat de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking wil vergroten.

Omdat er op het grondgebied van Tielt-Winge zeven automatische externe defibrillators (AED) zijn die publiek toegankelijk zijn (in 2023 werden er twee nieuwe toestellen geplaatst) en er actief gewerkt word aan sensibilisering, mag Tielt-Winge zich een Hartveilige gemeente noemen.

De gemeente organiseert regelmatig cursussen reanimeren en defibrilleren. Elke cursus duurt drie uur en deelname is gratis. U leert er zowel reanimeren als het AED-toestel gebruiken. U oefent hartmassages en mond-op-mondbeademing op een reanimatiepop. Daarnaast leert u de elektroden aanbrengen en de instructies van het AED-toestel volgen. Hierdoor krijgt u meer inzicht in wat u moet doen als het slachtoffer bewusteloos is.

Snel optreden na een ongeval voorkomt vaak erger. Dat geldt zeker bij een hartstilstand. Zo is de overlevingskans 50 tot 70 procent als het slachtoffer binnen zes minuten geholpen wordt.

Door zelf enkele eenvoudige basiskneepjes te kennen, kan u voor het slachtoffer van een hartstilstand soms het verschil tussen leven of dood betekenen. De gemiddelde duur waarop een ambulance ter plaatse is, ligt immers niet altijd onder de zes minuten.

Procedure

Iedereen mag en kan een AED gebruiken. Het is een draagbaar toestel en heeft maar één of twee knoppen. Van zodra u het toestel aanzet, hoort u een stem die u zal begeleiden.

In Tielt-Winge zijn er zeven AED-toestellen. Op deze manier moet elke inwoner over een AED-toestel kunnen beschikken binnen de belangrijke zes minutengrens.

AED - Elfenhuisje, Glabbeeksesteenweg 13, 3390 Tielt-Winge - Google Maps
AED - GC De Maere, Leuvensesteenweg 187, 3390 Tielt-Winge - Google Maps
AED - gemeentehuis, Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge - Google Maps
AED - LDC Zonnedries Zonnedrieslaan 24, 3390 Tielt-Winge - Google Maps
AED - sporthal 't Solveld, Ralisweg 17, 3390 Tielt-Winge - Google Maps
AED - ontmoetingscentrum, Kapellekensweg 30/1, 3391 Tielt-Winge - Google Maps
AED - Sint-Denijszaal, Haldertstraat 11, 3390 Tielt-Winge - Google Maps

Regelgeving

KB van 21 april 2007 over ademtesttoestellen en de ademanalysetoestellen.

Voor wie

Iedereen mag een AED gebruiken.

Gerelateerde items

Contact

Adres
Kruisstraat 2 , 3390 Tielt-Winge
Tel.
016 63 95 47
personeelsdienst@tielt-winge.be

Openingsuren

Vandaag
Morgen
open van 09:00 tot 12:00
op afspraak 14:00 tot 17:00