Bezienswaardigheden Sint-Joris-Winge

Het woord ‘winge’ zou betekenen: ‘veld, weide met haar begroeide oppervlakte, grasland’. In de 16e eeuw werd de naam van de patroonheilige Sint Joris toegevoegd.

In de 13e eeuw liet Hendrik I, hertog van Brabant, op de Molenbeek in Gempe een watermolen bouwen die hij schonk aan een jonge Norbertijner kloostergemeenschap. De Gempemolen heeft in de loop der eeuwen vele veranderingen ondergaan maar bleef uitstekend bewaard. De molen bleef in werking tot na de Tweede Wereldoorlog en is sinds 1944 geklasseerd als monument. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zorgt een molenaar er voor dat de molen draait en maalt.

Langs het prachtig vernieuwde vlonderpad kan u een supertoffe luisterwandeling doen. Ga mee op pad met ridder Renier en jonkvrouw Lauretta en ontdek de legende van Gempe.

Troostembergbos met zijn oude beuken, tamme kastanjes en berken is 54 hectare groot en eigendom van het Agentschap Natuur en Bos. De benaming van het bos verwijst naar de adellijke familie de Troostembergh die er tot 1981 eigenaar was. Ontdek de avontuurlijke wandeltrajecten, eet gezellig aan één van de picknicktafels of laat uw hond genieten van de hondenlosloopweide. Aan de rand van het bos is er een mooie bivakzone, een nacht kamperen kan na reservatie.

Aan het Gouden Kruispunt  kan u winkelen naar hartelust. In 1986 startte een schrijnwerkerij met een doe-het-zelf-zaak op een KMO-zone, gelegen aan het kruispunt tussen de gewestwegen Leuven-Diest en Aarschot-Tienen. Heel snel openden andere zaken op deze gouden ligging en het Gouden Kruispunt was een feit. Inmiddels zijn er een 60-tal winkels gevestigd.

Vlak aan het kruispunt vindt u Winge Golf & Country Club. De 18 hole Championship Course werd in 1988 aangelegd door de Britse golfkampioen en golfbaanarchitect Peter Townsend (1946). Hij heeft de baan op zeer natuurlijke wijze aangelegd tussen de bossen, heuvels en kronkelende Wingebeek. Over het terrein loopt tussen wandelknooppunten 259-260 (tussen de Wingerstraat en de Aarschotsesteenweg), een voetweg.

Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet is een museum dat een unieke kijk levert op het verzetsleven in West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald in België en Normandië.

Contact

Contact

Toerisme & Erfgoed

Nu open
Adres
Leuvensesteenweg 187 , 3390 Tielt-Winge Gemeenschapscentrum De Maere
Tel.
016 46 82 73
toerisme@tielt-winge.be

Openingsuren

Vandaag
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 19:00
Morgen
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 17:00