Belgisch paspoort

Een Belgisch paspoort, vaak beter gekend als 'reispas' of 'internationaal paspoort', is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

Zorg dat u tijdig uw paspoort aanvraagt of vernieuwt. Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen;
 • 5 jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

De pasfoto die u meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!  De gemachtigde gemeentebeambte neemt uiteindelijk de beslissing.

U kan een foto laten nemen op de dienst burgerzaken (gratis).

Procedure

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij de dienst burgerzaken van hun woonplaats.

De kost van het nieuwe paspoort betaalt u bij de aanvraag.

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 9 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaan wel twee spoedprocedures:

 • dringende procedure: Als de gemeente de aanvraag vóór 15 uur doorstuurt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd.
 • superdringende procedure:
  • Als de gemeente de aanvraag vóór 15.30 uur doorstuurt, kan het paspoort nog dezelfde dag worden afgeleverd bij het loket van Binnenlandse Zaken in de Koloniënstraat 11, 1000 Brussel, vlakbij het Centraal Station (4 uur en 30 minuten na de aanvraag).
  • U kunt het paspoort ook aanvragen bij het loket in de Koloniënstraat 11 zelf, van maandag tot vrijdag (8.30 tot 19.45 uur) en zaterdagvoormiddag (8.30 tot 12.15 uur). Betalingen kunnen enkel met de kaart.
  • Opgelet: een paspoort dat wordt aangevraagd op zaterdag in superdringende procedure (bij uw gemeente of aan het loket in Brussel), zal pas de eerstvolgende werkdag vanaf 10.30 uur beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat.

Beide spoedprocedures zijn wel duurder. Voor de superdringende procedure gelden ook strengere voorwaarden:

 • uw paspoort mag in de laatste 5 jaar niet meer dan 1 keer verloren of gestolen zijn;
 • u mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert;
 • een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) moet vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.

Is uw paspoort gestolen? Meld de diefstal van uw reisdocument eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van uw gemeente) én daarna bij uw gemeente.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of reisdocument is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag u het niet meer gebruiken. Als u met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat u het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

Belgen in het buitenland

Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden (enkel normale of dringende procedure - de superdringende procedure is niet mogelijk).

Op doorreis door België kunnen ze ook terecht bij het lokaal bestuur:

 • van hun laatste officiële woonplaats in België;
 • van hun geboorteplaats in België (indien nooit gewoond in België);
 • van een Belgische gemeente naar keuze (indien nooit gewoond en niet geboren in België).

Ouders die op een verschillend adres wonen, dienen een schriftelijk toestemming van de andere ouder (dan diegene die de aanvraag komt doen) te hebben.

Wat meebrengen

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

 • uw identiteitskaart;
 • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen; U kan een foto laten nemen op de dienst burgerzaken (gratis) 
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Als u al een paspoort had, dan neemt u ook het oude paspoort mee. Was uw paspoort verloren of gestolen, dan brengt u het attest van verlies (te verkrijgen bij de gemeente) of het attest van diefstal mee (te verkrijgen bij de politie).

Kostprijs

Een Belgisch paspoort kost:

Gewone procedure:

 • minderjarigen: 45 euro
 • meerderjarigen: 75 euro

Dringende procedure:

 • minderjarigen: 220 euro
 • meerderjarigen: 250 euro

Superdringende procedure:

 • minderjarigen: 280 euro
 • meerderjarigen: 310 euro

Voor wie

 • Belgisch biometrisch paspoort (reispas) voor Belgen
 • Reisdocumenten voor vluchtelingen, vreemdelingen en staatlozen

Externe links

Contact

Contact

Burgerzaken

Nu gesloten
Adres
Kruisstraat 2 , 3390 Tielt-Winge
Tel.
016 63 95 22
burgerzaken@tielt-winge.be
Website
www.tielt-winge.be/afspraak

Openingsuren

Vandaag
open van 09:00 tot 12:00
op afspraak 14:00 tot 17:00
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00 14:00 tot 19:00