Als een pand twaalf opeenvolgende maanden opgenomen is in het leegstandregister, heft de gemeente een leegstandbelasting.
Procedure
- Elk jaar op de vervaldag van de aktedatum (vermeld op het schrijven dat u ontving bij de inventarisatie) wordt u belastingplichtig, tenzij u een vrijstelling bekomen hebt of het pand geschrapt is uit het leegstandregister.
- Er zijn verschillende mogelijkheden om een vrijstelling te bekomen (bijvoorbeeld als u grondig renoveert, als u pas eigenaar geworden bent).
- Om eigenaars te ondersteunen stuurt Hartje Hageland elk jaar kort na de vervaldag van de aktedatum een aanvraagformulier om een vrijstelling op de leegstandbelasting aan te vragen.
- Eigenaars kunnen een aanvraag tot vrijstelling indienen door het aanvraagformulier in te vullen en met de nodige bewijsstukken terug te sturen.
- Uw aanvraag zal daaropvolgend door het college van burgemeester en schepenen behandeld worden. Nadien krijgt u een brief met de beslissing van het college.
- Als uw aanvraag goedgekeurd wordt, bent u voor een bepaalde periode (staat vermeld in de beslissing) vrijgesteld van de leegstandbelasting.
- Als uw aanvraag niet wordt weerhouden, dan blijft de leegstandbelasting verschuldigd en zal u een aanslagbiljet ontvangen.
- Het aanslagbiljet van de leegstandbelasting zal u soms niet meteen ontvangen nadat u belastingplichtig wordt. De gemeente heeft de tijd tot 30 juni van het jaar volgend op het jaar dat de belasting verschuldigd wordt, om het aan u te versturen.
Niet akkoord met het aanslagbiljet?
U kan tot 3 maanden na het ontvangen van uw aanslagbiljet een bezwaar indienen. Dit bezwaar moet gericht zijn aan het college van burgemeester en schepenen en moet u altijd indienen met een aangetekend schrijven of leveren tegen een afgiftebewijs. Als u gehoord wil worden over het bezwaar, dan vermeldt u dit best uitdrukkelijk in uw bezwaarschrift.
Het college van burgemeester en schepenen zal over uw bezwaar een beslissing nemen. Als u gehoord wil worden, dan zal de hoorzitting voorafgaan aan de (definitieve) beslissing. U wordt daarna van deze beslissing schriftelijk op de hoogte gebracht.
Kostprijs
- De leegstandbelasting wordt berekend vertrekkend vanuit een vast bedrag van 990 euro. Het juiste bedrag wordt elk jaar berekend aan de hand van een formule waarin bepaalde indexen opgenomen worden.
- Voor de gemeente Tielt-Winge stijgt de leegstandbelasting ook naargelang het aantal jaren dat een pand opgenomen is in het leegstandregister. Het maximum van de leegstandbelasting wordt bereikt nadat een pand 4 opeenvolgende jaren opgenomen is in dit register.
Voor wie
Eigenaars van een in Tielt-Winge gelegen pand dat minstens 12 maanden is opgenomen in het leegstandregister.
Contact
Hartje Hageland / wooninfopunt
- Adres
- Tiensesteenweg 2 , 3390 Tielt-Winge
- Tel.
- 016 79 15 10
- info@hartjehageland.be
- Website
- www.hartjehageland.be