Virtuele rondleiding pastorie Sint-Donatus

De pastorie in de Sint-Annastraat was vroeger de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw parochie. Sinds het samenvoegen van de verschillende parochies kreeg de pastorie de nieuwe naam 'pastorie Sint-Donatus'.

Het is een van de mooiste geklasseerde gebouwen van Tielt-Winge en werd grondig gerestaureerd. Een werk dat enkele jaren in beslag nam maar intussen werd afgerond en het resultaat mag er wezen. 

Het hoofdgebouw dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw en is gebouwd volgens het typisch rechthoekig grondplan. Het werd opgetrokken in traditionele baksteen met gebruik van ijzerzandsteen.

De pastorie onderging in de loop der jaren verschillende wijzigingen en verbouwingen. Voornamelijk het poortgebouw en wagenhuis waren bij de start van de restauratie in zeer slechte staat. Sinds 1974 is de pastorie een beschermd monument.

Het bestekdossier voor een totaalrenovatie van 1.339.246 euro werd in 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad. Zowel de kerkfabriek als het lokaal bestuur waren in hun nopjes toen het Agentschap Onroerend Erfgoed in 2013 meldde dat het dossier in aanmerking kwam voor een toelage van ruim 900.000 euro. In 2017 gingen de werken van start.

Zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen (het poortgebouw en het wagenhuis) kregen een stevige opknapbeurt. Bij de restauratie werd de aandacht gevestigd op de oorspronkelijke staat en typologie van het gebouw. Zo werden bijvoorbeeld de plinten van het hoofdgebouw in ijzerzandsteen gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. De originele houten balken op de zolder bleven bewaard, het glas-in-lood-raam kreeg een nieuwe plaats. Tijdens de werken werden ook oude muurschilderingen ontdekt. Deze werden geïntegreerd in het ontwerp van het interieur.

De pastorie wordt bewoond door de diaken van de parochie en zijn gezin. Het voormalige poortgebouw en wagenhuis zal door de kerkfabriek gebruikt worden voor vergaderingen, bijeenkomsten en de catecheselessen.

Wij bieden u een digitale rondleiding aan in samenwerking met de nv ERA Janssens & Janssens.

Contact

Contact

Toerisme & Erfgoed

Nu gesloten
Adres
Leuvensesteenweg 187 , 3390 Tielt-Winge Gemeenschapscentrum De Maere
Tel.
016 46 82 73
toerisme@tielt-winge.be

Openingsuren

Vandaag
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 19:00
Morgen
open van 09:00 tot 12:00 14:00 tot 17:00