Vijf tips voor Tournée Minérale tijdens corona

Gepubliceerd opvrijdag 29 jan 2021 om 14:52
De campagne roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, een maand 'nee' te zeggen tegen alcohol.

Tournée Minérale vindt dit jaar plaats in vreemde tijden. Toch blijft een maand zonder alcohol nuttig en nodig. Zo zijn sommige sociale drinkers minder gaan drinken, maar andere mensen drinken net sneller thuis een glaasje om te bekomen van de stress en de emoties. Tournée Minérale is de ideale gelegenheid om ervoor te zorgen dat dit extra thuisdrinken geen gewoonte wordt.

Uiteraard vergt corona van iedereen al een ontzettend grote gedragsverandering. Vind je het een uitdaging om daarbovenop ook nog eens een maand alcoholvrij te leven? Dan zijn onze tips voor een geslaagde Tournée Minérale in coronatijd zeker iets voor jou.

1. Bereid je voor

Goed begonnen is half gewonnen. Als je op voorhand goed weet waar je aan begint, geeft dat extra houvast. Zoek daarom het antwoord op de volgende vragen: Wat zijn jouw redenen om mee te doen met Tournée Minérale? Wat zijn in deze lockdown-tijden de momenten waarop je alcohol drinkt? En drink je dan enkel alcohol omdat je het lekker vindt, of ook omdat het je ontspant? Hoe kan je die momenten anders invullen, zodat je ook zonder alcohol kan relaxen?

Ook belangrijk in je voorbereiding: zorg dat je veel lekkere alcoholvrije drankjes in huis hebt!

2.Leg jezelf in de watten

Veel manieren om te ontspannen zoals naar de sportclub gaan, een saunabezoek of een gezellige avond met vrienden zijn weggevallen. Maar er zijn nog een heleboel andere manieren om te relaxen of jezelf te verwennen: neem een warm bad, maak een lekkere thee, gun jezelf dat extra koekje of kijk eens naar die slechte serie die je stiekem toch wel heel entertainend vindt. En heel belangrijk: zoek af en toe de buitenlucht op! Ja, zelfs in deze gure wintermaanden. Een frisse wandeling doet altijd deugd.

3.Maak het feestelijk

Je kan het met Tournée Minérale feestelijk maken thuis. Zorg bijvoorbeeld op vrijdagavond voor een bijzondere mocktail om het weekend in te zetten of kook een uitgebreid diner en doe aan food pairing met alcoholvrije dranken. Experimenteer met ingrediënten om de perfecte alcoholvrije drank samen te stellen, vind je eigen masala chai recept uit, gebruik eens een kruid dat je nog nooit geproefd hebt, …

Besef ook dat we in deze gure tijden soms alcohol drinken om een negatief moment achter ons te laten, of zelfs gewoon uit verveling. Inzetten op gezelligheid en funmomentjes, ook al hebben ze niets met drinken of aperitieven te maken, kunnen dus helpen om de verleiding tegen te gaan. Het moment dus om met start to run te beginnen, boekentips met je vrienden uit te wisselen of die app met stadswandelingen te downloaden!

4.Zoek verbinding

Tournée Minérale is een gelegenheid voor verbinding: maak een winterwandeling met vrienden en neem een lekkere warme drank mee in een thermos. Volg een online sportsessie of yoga. Of hou contact met mensen die je al langer niet gezien hebt, bijvoorbeeld met een alcoholvrije e-peritief. Je kan je ervaringen ook delen met andere deelnemers op deze Facebookpagina.

5.Denk aan je motivatie

Vind je het toch eens moeilijk om het vol te houden? Denk dan terug aan je oorspronkelijke motivatie om mee te doen met de maand zonder alcohol. Waarom vond jij dit belangrijk of nuttig? Het kan ook helpen om je motivatie op een briefje te schrijven waarnaar je kan teruggrijpen.

Meer info:
https://www.tourneeminerale.be

#TourneeMinerale