Of je nu met hout, kolen of stookolie stookt, of het huis verwarmt met een kachel, een open haard of de centrale verwarming, in al deze gevallen bestaat de kans op een schouwbrand. Gelukkig kan je met enkele eenvoudige tips het risico op een schouwbrand verkleinen:
- Onderhoud je schoorsteen
- Gebruik droog, natuurlijk of onbehandeld hout
- Verlucht de te verwarmen ruimte voldoende tijdens de verbranding
Soms kan het toepassen van deze tips niet verhinderen dat er een schoorsteenbrand is. Als de schoorsteen in brand staat, is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Misschien denk je dat je best probeert te blussen met water, maar dat is gevaarlijk. Het water wordt onmiddellijk omgezet in stoom en te veel stoom in het smalle rookkanaal kan leiden tot een explosie of een scheur.
Wat doe je dan wel?
- Bel de brandweer via het nummer 112
- Doe indien mogelijk een bluspoging: doof het vuur in de haard of kachel met zand of zout. Zo voorkom je dat de rook zich in de woning verspreidt
- Sluit meteen hierna de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel of de deur van de inbouwhaard
- Verwijder al het brandbaar materiaal zoals tapijten en meubels in de buurt van de kachel of de haard
- Verlaat de ruimte waar te veel rook hangt
- Voor je eigen veiligheid: laat na een brand je schoorsteen grondig nakijken door een vakman vooraleer hem opnieuw te gebruiken en vraag een attest.
Een overzicht van hoe je gevaarlijke situaties met vuur kunt voorkomen en hoe je moet reageren als er zich toch een gevaarlijke situatie voordoet vind je op www.speelnietmetvuur.be.