Met de winter in aantocht zet de gemeente Tielt-Winge zich in om de wegen zo veilig mogelijk te houden. Het strooien van wegen is een kostbare en intensieve taak die zorgvuldig wordt gepland, waarbij de zoutvoorraad en de impact op wegdek en beplanting worden meegewogen. Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen aan een veilige winterperiode.
Strooiplan
Om het strooien zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, beschikt de gemeente over een abonnement op een professioneel weerbericht. Hierdoor kan dagelijks worden beoordeeld wanneer de strooiploegen moeten uitrukken. Bij rijp, ijzel of lichte sneeuwval richt de winterdienst zich eerst op de prioritaire wegen, zoals hoofdwegen en busroutes. Wanneer deze sneeuw- en ijsvrij zijn, worden – afhankelijk van de weersomstandigheden – ook andere straten aangepakt.
In straten met weinig verkeer heeft strooien weinig effect omdat het zout niet ingereden kan worden, en ook in recent vernieuwde straten wordt niet gestrooid om schade aan het wegdek te voorkomen.
Veiligheid rondom je woning
We vragen alle inwoners om de voetpaden voor hun woning bij winterweer sneeuwvrij te maken, zodat voetgangers en de postbode veilig kunnen passeren.
- Verplaats de sneeuw naar de rand van het voetpad zonder de afvoerputjes of rijweg te blokkeren.
- Strooizout gebruiken is makkelijk, maar wees je bewust van de impact op het milieu. Zout kan schadelijk zijn, vooral wanneer het in bermen en grachten terechtkomt. Overweeg eerst de sneeuw weg te scheppen met een borstel of sneeuwschop en gebruik eventueel zand of steengruis als alternatief voor zout.
Afvalinzameling bij Winterweer
Tijdens koude dagen kan afval vastvriezen in de containers. Enkele tips:
- Zet je container pas ’s ochtendsvroeg buiten, rond zeven uur, zodat het afval minder snel vastvriest.
- Bewaar de container op een beschutte plek, bijvoorbeeld in de garage.
- Gebruik krantenpapier in de GFT-container en zorg ervoor dat keukenafval goed droog is.
Sneeuw en ijzel kunnen ook de afvalinzameling verstoren. EcoWerf doet zijn uiterste best om de huis-aan-huis ophaling voort te zetten, maar veiligheid heeft altijd prioriteit. Als je afval niet is opgehaald, haal het dan terug binnen en bied het aan tijdens de volgende ophaalronde.