Scholen geven aftrap tegelwipactie

Gepubliceerd opdinsdag 2 jul 2024 om 11:44

Op 25 en 26 juni werd de tegelwipactie in onze gemeente afgetrapt. De kinderen van het vierde en vijfde leerjaar van De Winge (Sint-Joris-Winge) en de Vrije Basisschool Houwaart wipten de eerste stenen.

Samen met de dienst Milieu en de Milieuadviesraad maten de kinderen eerst de temperatuur op een grasveld in de schaduw onder een boom. Daarna werd er gemeten in volle zon, op de verharde speelplaats. De temperatuursverschillen waren spectaculair: 23 graden onder de boom, en wel 50 graden op de tegels! 

Er werd ook met water geëxperimenteerd: wat gebeurt er als je water op een tegel of op teelaarde giet? Je raadt het al: water dat op een verharde bodem terecht komt, stroomt weg (gaat naar de riolering en beken en zorgt uiteindelijk voor wateroverlast). Water dat op aarde valt,  sijpelt door naar de ondergrond (en vult zo de waterreserves aan).

Lessons learned:

  • Bomen geven niet alleen schaduw, ze verdampen via hun bladerdek ook het water dat ze met hun wortels opnemen. Dit zorgt voor een extra verkoelend effect.
  • Ontharden maakt ons minder kwetsbaar voor langere droge of natte periodes. 
  • Ontharden voorkomt dat lager gelegen delen van de gemeente overstromen bij aanhoudende stortbuien.

Reden genoeg dus om waar mogelijk, tegels of verharding te wippen en te vervangen door vruchtbare aarde. Voor extra bescherming tegen de hitte: plant bomen, struiken of klimplanten op de ontharde plekken!

Na dit veldwerk was het tijd voor actie: stenen werden gewipt en afgevoerd, de stabilisélaag en een deel van de ondergrond werd verwijderd. Daarna nieuwe boordstenen plaatsen en opvullen met vruchtbare grond.

Voorlopig zaaiden de kinderen bloemen op de ontharde plekken, dit najaar komen er klimplanten te staan.

De kinderen gaven het goede voorbeeld, nu is het aan jou. Doe mee met onze tegelwipactie!

Van 13 tot en met 22 september kan je je aanmelden met een uitgevoerd onthardingsproject. Na goedkeuring van je aanvraag, haalt de tegeltaxi  op 20 of 23 september gratis de gewipte verharding op.

Meld je aan via milieu@tielt-winge.be, per brief of geef je papieren versie af aan het onthaal van het gemeentehuis met volgende info:

• naam en adres

• e-mail (indien beschikbaar)

• het aantal m2 dat je hebt onthard

• een plannetje met aanduiding van de opgebroken verharding

• enkele leuke foto’s van het resultaat (laat ook weten of je foto’s gebruikt mogen worden voor verdere communicatie)

• tegen eind mei 2025 enkele foto’s van de vergroening

De deelnemende inwoners aan deze 10-daagse worden uitgenodigd voor een tegelwip-afsluiter met hapje en drankje.