Risicocode GEEL voor bos- en natuurgebieden in Vlaams-Brabant

Gepubliceerd opvrijdag 17 jun 2022 om 10:05

Natuur en Bos schaalt voor haar gebieden gelegen in Vlaanderen op naar risicocode GEEL vanaf vrijdag 17 juni 2022 omstreeks 12 uur.

Door de verwachte temperaturen boven de 30 °C op vrijdag en zaterdag, een dalende ondergrens van de relatieve luchtvochtigheid en de verwachting dat ook in de loop van volgende week temperaturen nog kunnen pieken is er een verhoogd risico op brandgevaar.

www.natuurenbos.be/waarschuwingen

Meer informatie over de verschillende risicocodes:

 • GROEN: Weinig gevaar. 
  Er is geen bijzonder risico op natuurbrand. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.
 • GEEL: Gevaar. 
  De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
 • ORANJE: Hoog gevaar. 
  Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden. Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.
 • ROOD: Acuut hoog gevaar. 
  Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Vuur maken is verboden. Natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand; tenzij anders overeengekomen door Natuur en Bos en de brandweerdiensten op basis van lokale omstandigheden.