Naar inhoud

Stroomschaarste? Off & we blijven On

stroomschaarste

De kans op elektriciteitsschaarste is reëel tijdens de winter.

Onze gemeente is opgenomen in het federale afschakelplan. In dit plan is onze gemeente ingedeeld in schijf 8 en schijf 4. Houwaart valt grotendeels onder schijf 8, de rest van de gemeente is ingedeeld in schijf 4. Als er wordt overgegaan tot een gecontroleerde afschakeling zal eerst schijf 8 afgeschakeld worden. In een volgende fase, als een nieuwe afschakeling zich opdringt zal een lagere schijf afgeschakeld worden. Ontdek op www.offon.be de stroomindicator voor de komende week en het bijhorende risico op afschakeling.

Samen kunnen we het risico op stroomonderbrekingen verminderen. Gewoon door - net als de overheid en tal van bedrijven - ons individueel verbruik te matigen. Doe vooral mee tussen 17 en 20 uur om de dagelijkse elektriciteitspiek te beperken.

Hieronder vind je alvast vijf handige tips die je helpen een stroomonderbreking te voorkomen.
1. Kleine wasjes, koude wasjes
Laat de was even staan, maar als dat echt niet lukt, probeer dan eens koud(er) te wassen. Want wist je dat jouw wasmachine 90% van haar energie gebruikt om water op te warmen? Een andere energieverslinder in het washok is de droogkast. Laat die dus ook even ‘uitblazen’ en hang je was gewoon te drogen aan de draad.

2. Laat je oven ook eens stoom afblazen
Want hij werkt hard om jou steeds de lekkerste gerechtjes voor te schotelen. Open hem daarom niet voortdurend om te kijken of je maaltijd al klaar is. Zo verlies je veel warmte. En veel stroom.

3. Word de koning(in) van het eenpansgerecht
Beperk je verbruik tot één vuur. Leve frittata, paella, omeletjes of gewokte kip. Moet je toch wat koken? Draai de warmteknop terug zodra je water borrelt.

4. Wees niet blij met ‘stand-by’
Zet je tv, je dvd-speler, je desktop of je muziekinstallatie steeds helemaal uit. Want apparaten in stand-by modus verbruiken nog steeds 50% elektriciteit!

5. Zet je koelkast op dieet
Elke keer je zijn deur opent, verlies je 30% koude lucht en vreet je koelkast elektriciteit. Probeer daarom alles wat je nodig hebt in een keer te nemen.

Heb je de smaak te pakken? We hebben nog meer tips, originele affiches en doe-het-zelfmateriaal voor jou in petto op www.offon.be.

Op een website van de federale overheid vind je nog bijkomend info en tips rond een  stroomschaarste. Kijk hiervoor bij de relevante links.

Trefwoorden

Praktisch

Afdeling grondgebiedzaken
noodplan

Kruisstraat 2

3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 29
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info

Relevante links