Naar inhoud

identiteitskaartprocedure

Iedere Belg die ten minste 12 jaar oud is en ingeschreven in het bevolkingsregister moet een identiteitskaart bezitten. Het dragen ervan is verplicht vanaf 15 jaar.

De elektronische identiteitskaart heeft hetzelfde formaat als een bankkaart en bevat een microchip. De kaart is tien jaar geldig, tenzij u bij de aanvraag ouder bent dan 75 jaar. Dan is de kaart 30 jaar geldig.
De kaart bevat zichtbare informatie. Het adres echter wordt elektronisch opgeslagen, zodat bij een verhuis geen nieuwe kaart afgeleverd dient te worden. Bovendien zal deze kaart ook dienen als reisdocument in alle landen van de Europese Unie en opent de kaart de deuren van het elektronisch loket van de overheid, het zogenaamde e-government, en van tal van toepassingen van privé-instellingen en bedrijven.

De kaart wordt uitgereikt aan inwoners:

• van wie de identiteitskaart aan vernieuwing toe is (de vervaldatum staat vooraan op de kaart);
• op de leeftijd van 12 jaar, tenzij de Kids-ID nog geldig is;
• bij verlies, diefstal of beschadiging van de identiteitskaart;
• bij niet gelijkende foto;
• wanneer naam, voornaam of geslacht wijzigt;
• bij vrijwillige aanvraag.

Je wordt uitgenodigd door de dienst burgerzaken en komt persoonlijk met de volgende documenten:

1. de uitnodiging; 
2. een recente pasfoto (moet voldoen aan de vereisten vermeld op de uitnodiging; niet zelf knippen);
3. de huidige identiteitskaart of het attest van verlies of diefstal;
4. je betaalt onmiddellijk 26,10 euro contant of met bancontact.

Indien je niet tijdig reageert op de uitnodiging, ben je in het bezit van een ongeldige identiteitskaart. Je komt dan op eigen initiatief naar het gemeentehuis om een nieuwe kaart aan te vragen.

Het afhalen van de e-ID moet persoonlijk gebeuren. Het afhalen door een andere persoon kan alleen gedaan worden op voorwaarde dat er een getekende volmacht is.

De kaart moet bij aflevering geactiveerd worden. Dit gebeurt aan de hand van codes. Deze codes worden je per post opgestuurd. Na ontvangst bied je je opnieuw aan bij de dienst burgerzaken voor het afhalen en activeren van jouw identiteitskaart. De oude identiteitskaart geef je af en wordt vernietigd. Ingeval je de codes niet mocht ontvangen hebben, kan de bevolkingsdienst vragen om de codes een tweede maal te verzenden. In geval van verlies van de codes bij een reeds geactiveerde identiteitskaart, kan je de codes tegen betaling opnieuw aanvragen (€ 10). U hebt uw pincode nodig elke keer u uw e-ID wilt gebruiken. Dit is uw elektronische handtekening. U hebt uw pukcode nodig om uw pincode de eerste keer in te stellen of als u uw pincode niet meer weet, wilt wijzigen of deblokkeren.

Een verlies of diefstal van de identiteitskaart moet je onmiddellijk melden bij de politie. Bij deze aangifte breng je een pasfoto mee voor het attest van verlies. De identiteitskaart wordt onmiddellijk geannuleerd en een nieuwe dient aangevraagd te worden. Buiten de kantooruren kan je bellen naar DocStop op het nummer 0800 2123 2123. Zo voorkom je de gevolgen van frauduleus gebruik.

Spoedprocedure
Je kan je in spoedprocedure een identiteitskaart bekomen. Deze procedure kan enkel aangevraagd worden op bij de dienst burgerzaken in Tielt-Winge, Kruisstraat 2, 3390 Tielt-Winge.

Deze spoedprocedure kan nuttig zijn in de volgende gevallen:
• je vertrekt op reis naar een Europees land of naar een ander land dat de elektronische identiteitskaart aanvaardt als reisdocument;
• je hebt jouw identiteitskaart niet meer in je bezit wegens vervallen of vernield, diefstal of verlies.

Voor al deze gevallen kan een spoedprocedure aangevraagd worden. De burger komt langs voor 14 uur en heeft de keuze tussen een "dringende" en een "zeer dringende" aanvraag.

De pin/puk mailing wordt tevens mee aan de gemeente geleverd.

Tarieven spoedprocedure
Spoed: 108,60 euro
Extreme spoed Brussel: 139,80 euro

Trefwoorden

Praktisch

burgerzaken

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 22
fax 016 63 95 48
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info