Naar inhoud

afvalpreventie

Afval voorkomen blijft de beste manier om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Daarnaast is ook hergebruik een belangrijke troef. Hergebruik staat dan ook op de tweede  trede op de ladder van Lansink – de ladder die de hiërarchie van het afvalbeleid voorstelt.

Enerzijds kan je afval vermijden door zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare goederen aan te kopen, in plaats van wegwerpmaterialen. Anderzijds kan je ook vermijden dat spullen die nog in goede staat zijn, maar die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt, bij het afval belanden. Via het kringloopcentrum krijgen deze spullen een tweede leven en kan je iemand anders gelukkig maken met jouw ‘afval’.

Enkele voorbeelden van afval voorkomen zijn:

  • gebruik maken van een brooddoos in plaats van aluminiumfolie,
  • herbruikbare luiers gebruiken in plaats van wegwerpluiers,
  • oplaadbare batterijen gebruiken in plaats van wegwerpbatterijen. 

Als je boodschappen gaat doen, maak dan eerst een boodschappenlijstje, zodat je geen onnodige impulsaankopen doet. De boodschappen zelf kan je best doen met een degelijke boodschappentas in plaats van met plastieken zakjes die je daarna weggooit.

Het zijn allemaal kleine stapjes die weinig inspanningen vergen en zeker niet duurder zijn, in tegendeel, je spaart er op termijn geld mee omdat je minder vuilzakken nodig hebt om het wegwerpmateriaal in te verzamelen.

Samen kunnen we de afvalberg verkleinen.

Trefwoorden

Praktisch

omgeving - milieu

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 40
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info