Naar inhoud

paspoort (reispas)

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat.

Om te weten te komen welke reisdocumenten je nodig hebt, kan je surfen naar de website van de federale overheid www.diplomatie.be. Op die website vind je een overzicht van de nodige reisdocumenten. Je kan best ook contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming.

Werkwijze
Een paspoort is zeven jaar geldig voor personen boven 18 jaar en vijf jaar geldig voor personen onder 18 jaar.
Het verlengen van een paspoort is niet mogelijk. Wanneer jouw paspoort niet meer geldig of bruikbaar is en je een paspoort nodig hebt, moet je het oude inleveren of ongeldig laten maken.
Elke aanvrager, zowel volwassenen als kinderen, dient bij de aanvraag van een paspoort persoonlijk aanwezig te zijn (omdat er zowel vingerafdrukken moeten genomen worden als de handtekening gezet moet worden).

Minderjarigen moeten bij de aanvraag vergezeld zijn door een ouder.

De aanvraag duurt 5 werkdagen. Uitzonderlijk kan je een paspoort in spoedprocedure aanvragen. Als de aanvraag voor 15 uur werd ingediend, komt het paspoort de dag erna aan.

Andere paspoorten
• paspoort voor frequente reizigers:
Het paspoort voor frequente reizigers telt 64 pagina's en is enkel aan te vragen via de spoedprocedure.
• voorlopig paspoort:
Om echt gegronde redenen (enkel redenen van humanitaire aard) kan het gebeuren dat de bijna onmiddellijke afgifte van een reispas nodig blijkt, zoals bij:
1. een ernstig ongeval in het buitenland waarbij een naast familielid betrokken is;
2. de opname van een naast familielid voor ernstige reden in een ziekenhuis;
3. het verdwijnen of overlijden van een naast familielid in het buitenland waarbij een dringende afreis nodig en mogelijk is.
• diplomatiek paspoort: Bestemd voor personen die België in internationaal verband vertegenwoordigen (verkrijgbaar bij FOD Buitenlandse Zaken).
• dienstpaspoort: Voor leden van kabinetten en ambtenaren die de Belgische overheid officieel naar het buitenland stuurt (verkrijgbaar bij FOD Buitenlandse Zaken).
• vrijgeleide (laissez-passer): Uitgereikt aan een Belg met vaste verblijfplaats in België, die tijdelijk in het buitenland verblijft en niet langer over zijn  documenten beschikt door verlies, diefstal of vernietiging. De vrijgeleide is enkel geldig voor een terugkeer naar België (verkrijgbaar bij de Belgische ambassade of het consulaat in het buitenland).
Enkel de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (FOD) levert het voorlopig paspoort, geldig voor 6 maanden, af.
U kunt dit aanvragen bij de Dienst Paspoorten van de FOD Buitenlandse Zaken op de telefoonnummers 02 501 41 19, 02 501 37 41, 02 501 86 67 of 02 501 87 27. Buiten de kantooruren en tijdens het weekend dien je te telefoneren naar het nummer 02 501 81 11.
 
Mee te brengen:
1. de identiteitskaart (eID),
2. een recente pasfoto (meer info over de kwaliteitseisen)
3. een oud paspoort indien van toepassing,
4. identiteitskaart voor minderjarige kinderen (kids-ID of eID). De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Tarief
Paspoort volwassene: 75 euro
Paspoort volwassene spoed: 250 euro
Paspoort kind (- 18 jaar): 45 euro
Paspoort kind (- 18 jaar) spoed: 220 euro.

Er kan ook met Bancontact betaald worden.

Trefwoorden

Praktisch

burgerzaken

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 22
fax 016 63 95 48
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info