Naar inhoud

online lokale erfgoedbank

startpagina erfgoedbank

De gehechtheid aan tastbare getuigen uit het verleden is groot. Grasduinen in het verleden van onze gemeente en zijn inwoners kan  doorheen 675 erfgoedstukken via een online erfgoedbank.Zoekwebsite voor lokaal erfgoed
De erfgoedbank is een (zoek)website voor lokaal erfgoed van gemeente Tielt-Winge en zijn inwoners, die sinds 27 juni 2011 online is.

Digitale erfgoedinventaris
De erfgoedstukken worden in de databank op een gelijkaardige, gestandaardiseerde manier beschreven. Hierdoor is de totale collectie raadpleegbaar op verschillende manieren: per thema, per categorie, per collectietype, per deelgemeente, per tijdsperiode, per aanbrenger, enzovoort.
Bij de lancering zijn er al 675 items beschikbaar. Een 180-tal andere zitten nog in de pijplijn voor publicatie in het najaar.

  • Samenwerking

De erfgoedbank is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de communicatie- en de cultuurdienst van Tielt-Winge. Heel wat inwoners bezorgden ons fotomateriaal en andere items die digitaal werden geïntegreerd in een databank. We tellen bij de lancering al 16 bronnen. Het project is een geslaagde uitvoering van een kwaliteits- en respectvolle omgang met het lokale erfgoed. Door die ontsluiting kan ons erfgoed op een hedendaagse, verantwoorde en geïntegreerde manier overgeleverd wordt aan de volgende generaties.
Voor het technische gedeelte deden we beroep op webfirma LCP uit Oostkamp, waardoor een  integratie met de bestaande gemeentelijke website vlot verliep.


  • Collecties voor nu en later

Bij aanvang lag de focus op het erfgoed van particulieren.
Samenwerking met lokale musea om een gedeelte van hun roerend erfgoed op te nemen is een piste die we vanaf heden kunnen bewandelen.


De erfgoedbank heeft als doel om de hoeveelheid aan informatie die nu onoverzichtelijk verspreid zit in verschillende boeken, catalogi, archieven en privé-bezit te verzamelen.

We lanceren meteen ook een digitale tentoonstelling met het eerste thema 'poëzieroute'.
De panelen met de gedichten en de bijhorende onderwerpen (kapel, panorama, …)  vind je er terug. De gedichten werden als mondeling erfgoed ingesproken door Ina Stabergh.

Via een webwinkel kan je allerlei items aankopen, zoals het boek ‘Oorlog in Tielt-Winge’ en de dvd ‘Tielt-Winge, vroeger en nu’.

  • Meewerken?

Geregistreerde gebruikers zullen zelf items kunnen toevoegen en reacties kunnen posten bij de erfgoedstukken. Die reacties kunnen de beschrijving van de items aanvullen. Op die manier wordt de erfgoedbank een instrument om samen de collectie te beheren.
We roepen alvast op om oude klasfoto’s van voor 1980 op te zoeken en die toe te (laten) voegen in de erfgoedbank van Tielt-Winge. Bij voorkeur noteer je ook alle namen van de leerlingen en de leerkracht in volgorde.

Veel kijk- en luisterplezier doorheen onze collectie erfgoed.


Trefwoorden

Praktisch

Afdeling ondersteunende diensten
communicatie

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 28
fax 016 63 95 48
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info