Naar inhoud

wandelroutes

In Houwaart werd de Wijndorpwandeling (2,5km) uitgetekend. Deze wandeling is vooral toegespitst op de wijngaarden en op Houwaart zelf. Deze wandeling start aan het standbeeld 'den Hagelander', Haldertstraat 1. In Meensel-Kiezegem kan je dan weer terecht voor de Boomgaardenwandeling (10km), met vertrek aan het Ontmoetingscentrum, Kapellekensweg. De twee wandelingen zijn bewegwijzerd.

Het Walenbos, gelegen in de vallei van de Brede Motte, is het grootste aaneengesloten bos van het Hageland, het grootste valleibos en één van de grootste bossen van Vlaanderen (500ha).
Het Troostemberghbos bevindt zich op de Bensberg, een heuvel die in het noorden van het gehucht Gempe ligt. Het 54 ha grote bos, was tot 1981 eigendom van de adellijke familie de Troostemberg. Nu is het Vlaamse gewest (gsm 0474 89 81 66) eigenaar van dit bos, waardoor de Gempewandeling loopt.

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels
Sinds 2012 vervangt het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels het oude Wingewandelnetwerk.
Dit omvat ruim 300 kilometer zorgvuldig uitgekozen trajecten. Op de kaart staan alle trajecten en nummers van de knooppunten.
Je kan zelf je wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduiding op de kaart. De lussen zijn gemiddeld 3 à 5 kilometer lang.
Alle wandelingen uit het Wandelnetwerk Wingevallei zijn overgenomen in dit nieuuwe Wandelnetwerk en hebben nu knooppunten als bewegwijzering. Alle nuttige info en de kaart van dit wandelnetwerk kan je kopen bij de dienst toerisme in Huize Hageland (Tielt-Winge).

Natuurwandelingen:
Sinds juni 2005 is er ook een landschapswandelingenbox (9 euro) verkrijgbaar met 10 wandelkaarten, in gans Noord-Hageland, waarbij de Tieltse Mottewandeling in onze gemeente met 3 afstandslussen een echte aanrader is. Deze wandelingen zijn bewegwijzerd met houten paaltjes en daarop symbolen volgens de afstand van de lus. Dit mooie aanbod van wandelwegen zal zowel natuurliefhebber, recreant als toerist aanspreken.

Kapelletjes:
In onze gemeente werden alle kapelletjes geïnventariseerd en samen gebracht in een brochure. Van elke kapelletje werd de ligging, de heilige aan wie de kapel is opgedragen en de symboliek ervan opgezocht. Op een kaart werd de ligging van de kapelletjes per deelgemeente aangeduid. Zo wordt het mogelijk per auto, per fiets of te voet de kapelletjesroute te ondernemen.

Kabouter- en vertelwandelingen (zie overzicht aanbod cel toerisme)

Overzicht van de  wandelfolders verkrijgbaar bij de cel toerisme:

--> Hageland

 • Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels - 300 km wandelplezier - kaart 6 euro - kaart + infogids 9 euro
 • Wandelbox natuurwandelingen - 160 km wandelplezier in o.a. Tielt-Winge - 9 euro
 • Wandelen in de Demervallei (Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, Rotselaar) - 20 wandelingen - 6 euro (herwerkt)
 • Wandelnetwerk Getevallei (Geetbets, Linter, Zoutleeuw) - 13 wandellussen - 139 km, 6 euro
 • Wandelen in Hagelands Haspengouw (Hoegaarden, Landen, Linter, Tienen) - 15 wandelingen - 120 km, 6 euro
 • Wandelen in de  Velpevallei (Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Kortenaken, Lubbeek) - 20 wandelingen - 130 km, 6 euro
 • Streek-GR Hageland - topogids met 223 km wandelpaden door het Hageland (Leuven, Aarschot, Diest, Zoutleeuw, Hoegaarden, Leuven) - 9 euro
 • Gust Boschmansroute - erfgoedwandeling (Holsbeek) - 3 euro

--> Groene Gordel

 • Wandelen in de Brabantse Kouters (Asse, Grimbergen, Kapelle-Op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Vilvoorde, Wemmel, Zemst) - 29 wandelingen - 9 euro
 • Wandelen in Noord-Dijleland (Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Steenokkerzeel, Zaventem) - 20 wandelingen -  6 euro
 • Streek-GR Dijleland - topogids met 167 km wandelpaden door het Dijleland (Leuven, Mechelen, Bertem, Tervuren, Leuven) - 9 euro
 • Wandelnetwerk Zuid-Dijleland - kaart + info - 300 km wandelplezier - 9 euro

--> Antwerpse Kempen, Limburgse Kempen en Hageland

 • Wandelnetwerk De Merode - kaart + inspiratieboekje - 8 euro

Trefwoorden

Praktisch

Afdeling vrije tijd
toerisme & erfgoed

Gemeenschapscentrum
De Maere
Leuvensesteenweg 187
3390 Tielt-Wingetel. 016 46 82 73
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info