Naar inhoud

bezienswaardigheden (samenvatting per deelgemeente)

De belangrijkste toeristische troef van het Hageland, is zonder twijfel het landschap. Het landschap in Tielt-Winge is licht golvend met heuvelruggen die zich uitstrekken van west naar oost. Op zeer veel plaatsen, zoals langs holle wegen, wordt ijzerzandsteen aangetroffen. Vanuit Huize Hageland, vertrekken er wandelingen.

Houwaart
In Houwaart kan je de meest noordelijke wijngebieden van Europa terug vinden. Verschillende plaatsnamen herinneren aan de wijnbouw van toen, Wijnberg, Wijngaardstraat,…. Na een flinke wandeling is een glaasje frisse Hagelandse wijn een aangename ervaring. De kapel op de Roeselberg lag langs de weg die bedevaarders uit het Leuvense volgden naar Scherpenheuvel. De kleine kapel werd in 1789 vergroot. Deze omgeving nodigt uit tot het verkennen van het omliggende landschap.
Op de Houwaartseberg tussen de wijngaardstokken treffen we nog een lemen huisje aan, verdoken in een oase van rust en groen.

Meensel-Kiezegem
Meensel-Kiezegem is gekend omwille van zijn fruitteelt, en dan vooral peren en appelen. Een wandeling in de herfst of de lente, loont dan ook meer dan de moeite om te doen. De Sint-Mattheuskerk in Meensel met zijn ranke silhouet (1779) en de Sint-Pieterskerk van Kiezegem, in 1856 volledig herbouwd, zijn zeker een bezoekje waard. Het gerenoveerde gemeentehuis en de nieuwbouw vormen samen het Ontmoetingscentrum. Museum44 vertelt het verhaal van de razzia’s op 1 en 11 augustus 1944 in Meensel-Kiezegem en het verblijf in concentratiekampen. Wielertoeristen bezoeken regelmatig het standbeeld van Eddy Merckx tegenover zijn geboortehuis.
 
Sint-Joris-Winge
Het Gemeenschapscentrum “De Maere” groeide samen met zijn oude pastorie, gebouwd in 1753, uit tot de cultuurplaats van de streek. De gemeentelijke academie voor Muziek, Woord en Dans is er eveneens gevestigd. In de deelgemeente Sint-Joris-Winge treffen we het commerciële centrum langs de Leuvensesteenweg en het gekende winkelcentrum “Gouden Kruispunt” aan. In het gehucht Gempe is de Gempemolen een uitvalsbasis voor allerlei wandel- en fietsroutes. Elke eerste zondagnamiddag van de maand zorgt een molenaar ervoor dat deze molen 'draait en maalt'.
 
Tielt
Boven op de berg pronkt de O.L. Vrouwkerk. Deze kerk waar men in vroegere eeuwen Maria kwam aanroepen tegen “wit treynende zeerichheden” werd in de 19e eeuw bijna volledig herbouwd in neogotische stijl. Eerder in het jaar 2003 werden er tijdens de restauratiewerken allerlei ontdekkingen gedaan in deze kerk.

De kerk van Sint-Martinus is een schilderachtig éénbeukig kerkje, gebouwd in verschillende perioden, en genomineerd voor de Vlaamse monumentenprijs. Het oudste gedeelte is de toren, opgetrokken in ijzerzandsteen uit de streek tijdens de 13e eeuw. In 1716 kwam er een nieuwe toegang en in 1754 werd het met een verdieping in baksteen verhoogd. Het korte schip werd in 1761 gebouwd op een middeleeuws basement van ijzerzandsteen. De gotische kruisbeuk dateert uit het einde van de 16e eeuw, terwijl het koor omstreeks 1600 werd opgetrokken.
In het verlengde van de tuin van Huize Hageland staat de Vlooybergtoren, hier kan je genieten van een prachtig panorama.

Trefwoorden

Praktisch

Afdeling vrije tijd
toerisme & erfgoed

Gemeenschapscentrum
De Maere
Leuvensesteenweg 187
3390 Tielt-Wingetel. 016 46 82 73
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info