Naar inhoud

afwijking op de wekelijkse rustdag

Afwijkingen moeten aangevraagd worden aan het schepencollege. In bijzondere en voorbijgaande omstandigheden, zoals wettelijke feestdagen, solden en feesten, of ter gelegenheid van jaarbeurzen en jaarmarkten, kan het college van burgemeester en schepenen op aanvraag van één of meerdere handelaars of ambachtslieden, of op aanvraag van een vereniging van handelaars of ambachtslieden, afwijkingen toestaan.

Een afwijking geldt steeds voor het hele grondgebied van de gemeente of voor een wijk of buurt. Er kunnen in geen enkel geval individuele afwijkingen worden toegestaan. Per jaar kunnen maximaal 15 afwijkingen toegestaan worden.

 

De openingstijden van winkels uit de distributiesector worden in België geregeld door drie verschillende wetten:

  • de wet op de wekelijkse rustdag
    Maximum 15 keer per jaar kan de winkel zeven dagen op zeven openblijven voor bijzondere gelegenheden zoals braderijen of evenementen, mits akkoord van het gemeentebestuur.
  • de wet op de zondagarbeid
    Er zijn maximaal drie uitzonderingen per jaar dat personeel een volledige dag op zondag mag tewerkgesteld worden: de zondag voor kerstmis en 2 andere zondagen naar keuze. Het gemeentebestuur is niet bevoegd om te bepalen welke zondagen er personeel mag tewerkgesteld worden, dit wordt door elke werkgever afzonderlijk bepaald. De drie uitzonderingen op zondag moeten wel vallen binnen de 15 afwijkingen op de wekelijkse rustdag bepaald door het bestuur.
  • de wet op de avondsluiting
    Winkels kunnen vanaf 5 uur  's morgens open gaan maar moeten ten laatste om 20 uur sluiten (vrijdag 21 uur).

Trefwoorden

Praktisch

socio-economie

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390-Tielt-Wingetel. 016 63 95 32
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen