Naar inhoud

zwerfkat

In Tielt-Winge loopt een diervriendelijke zwerfkattencampagne.

Een zwerfkattin en een zwerfkater kunnen samen over een periode van amper 4 jaar voor een nageslacht van meer dan 20.000 katten zorgen! Reden genoeg om hier iets aan te doen.


Het probleem van zwerfkatten lost zichzelf niet op, maar wordt integendeel alleen erger als we er niets aan doen. De overpopulatie van katten brengt, afgezien van veel dierenleed  zoals ontbering en ziekte, heel wat hinder mee voor de bevolking: geurhinder door het ‘sproeien’ van katers, uitwerpselen, lawaaihinder van ‘verliefde’ katers, verwilderde katers die gewone huiskatten aanvallen, enzovoort. Ook omwille van de dieren zelf is het absoluut nodig dat we dit probleem aanpakken. Zwerfkatten hebben een ellendig leven vol gevaar, honger en dorst en lijden aan allerlei ziektes.


‘Overtollige’ dieren naar het asiel brengen, waar ze misschien gedood worden, is geen oplossing. Het territorium van de gevangen zwerfkatten zal snel ingenomen worden door nieuwe dieren, waardoor het probleem van vooraf aan begint. Bovendien zijn 95% van de zwerfkatten onplaatsbaar omdat ze te verwilderd zijn en maken ze dus weinig kans op adoptie.


De meest efficiënte en diervriendelijkste manier om het probleem duurzaam op te lossen is het opstarten van een sterilisatiecampagne.


Wat houdt een zwerfkattencampagne in?
Op plaatsen waar zwerfkatten zitten, worden inloopbakken geplaatst om de dieren te vangen. Vervolgens worden ze naar een dierenarts gebracht waar ze onvruchtbaar worden gemaakt. Enkele dagen later worden ze op de plaats waar ze werden gevangen weer vrijgelaten. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de dieren vervolgens niet omkomen van honger of dorst.


En uw huiskat?
We moeten er ook voor zorgen dat er geen zwerfkatten meer bijkomen. Want tussen de vele zwerfkatten zitten er ook nakomelingen van gewone huispoezen. Je kan dus ook uw steentje bijdragen door uw eigen huiskat onvruchtbaar te laten maken. Dat heeft voor jouw dier zelf ook voordelen en helpt om de aangroei van het aantal zwerfpoezen te verminderen.
Door sterilisatie hebben kattinnen veel minder kans op tumoren. Gecastreerde katers gaan minder zwerven, vechten minder en lopen minder risico besmettelijke ziektes op te lopen, zoals kattenaids.


Wie wil meewerken aan onze zwerfkattencampagne?

Je kan op twee manieren meewerken aan onze zwerfkattencampagne: 

  •  We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het uitzetten van de inloopkooien, om de dieren naar de dierenarts te brengen en ze later te verzorgen tot ze weer kunnen worden vrijgelaten.
  •  Je kan ons steeds doorgeven waar er in de gemeente zwerfkatten voorkomen.

Trefwoorden

Praktisch

omgeving - milieu

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 40
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info