Naar inhoud

energiescans

Samen met het OCMW heeft de gemeente een programma opgericht dat jou kan helpen om minder energie te verbruiken. Zo kan je het elektriciteitsverbruik sterk doen dalen door de lampen te vervangen door gloeilampen. Of je kan je laten inlichten rond betere isolering van de muren. Vraag zeker even meer informatie bij de Cel Leefmilieu. Het loont zeker de moeite!


Bijna de helft van de huizen heeft geen dakisolatie. Ruim een derde heeft geen dubbel glas of geïsoleerde verwarmingsbuizen…

Swingt jouw energiefactuur ook de pan uit? Slorpt het verwarmen van jouw woning een groot deel van jouw budget op? Woon je in een oudere woning waar weinig of geen renovaties aan gebeurden?


Dan biedt het gemeentebestuur in samenwerking met het OCMW Tielt-Winge je een interessante oplossing aan via het uitvoeren van een energiescan.


Een energiescan bestaat uit een bezoek ter plaatse, waarbij worden uitgevoerd:
• een doorlichting die een eerste beeld geeft van de energiesituatie en het energiebesparingspotentieel van de gehele woning;
• de plaatsing van spaarlampen, spaardouchekop, radiatorfolie en buisisolatie, op die plaatsen waar het zinvol is;
• het opmaken van een energierapport, met onder meer een beschrijving van de huidige energiesituatie van de woning, een beschrijving van de energietips die voor de bewoner van toepassing zijn, een beschrijving van de tijdens de scan uitgevoerde maatregelen, een indicatie van het besparingspotentieel dat de bewoner kan realiseren door het uitvoeren van de belangrijkste energietips, in kWh en in euro, een verwijzing naar mogelijke financiële ondersteuning voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, zoals netbeheerders, fiscale aftrek, renovatiepremie, gemeente, provincie, enzovoort.


Stevig investeren in energiebesparing brengt heel wat voordelen met zich mee: milieuwinst door de verlaagde uitstoot van broeikasgassen en verminderd verbruik van brandstoffen; verbetering van het woonpatrimonium; verhoging van het wooncomfort en daardoor een vermindering van gezondheidsproblemen; lagere facturen en dus ook bestrijding van energiearmoede; financiële en/of fiscale voordelen voor eigenaars en huurders.


De energiescan wordt uitgevoerd door een energieadviseur die in opdracht van de gemeente werkt. De energieadviseur stelt een rapport op, dat aan de bewoners overhandigd wordt en met hen besproken wordt. Zowel de energiescan als het leveren en plaatsen van de energiebesparende materialen zijn volledig gratis. Voor meer informatie of een aanvraagformulier [download formulier energiescan]. tot het uitvoeren van een energiescan kan je contact opnemen met of langskomen op de cel leefmilieu - waterbeleid en infrastructuurwerken in eigen beheer.


Alvast enkele energiebesparingtips:
1. vervang oude verwarmingsketels;
2. plaats een koelkast zonder vriesvak, deze zijn zuiniger;
3. geef de voorkeur aan een diepvrieskist, een diepvrieskast is niet energievriendelijk;
4. kook met een deksel;
5. computer en tv uitschakelen wanneer niemand kijkt.

Trefwoorden

Praktisch

omgeving - milieu

Gemeentehuis
Kruisstraat 2
3390 Tielt-Wingetel. 016 63 95 40
e-mail e-mail

Openingstijden

Elke werkdag van 9 tot 12 uur.
Dinsdag ook van 14 tot 19 uur.
Woensdag ook van 14 tot 17 uur.

Collectieve sluitingsdagen

Meer info