Plaatsing eerste struikelsteen (stolpersteine)

Gepubliceerd opmaandag 29 apr 2024 om 11:23

Zaterdag 27 april werd de eerste struikelsteen in Tielt-Winge geplaatst. De Duitse kunstenaar van de stenen, Gunter Demnig, legde samen met de burgemeester de steen aan Binkomstraat 16. Deze steen zal dienen als herdenking van oud-burgemeester Remigius Morren. Hij was burgemeester ten tijde van de razzia’s in Meensel-Kiezegem gedurende de Tweede Wereldoorlog en overleed in Neuengamme.

Herdenkingsstenen
Struikelstenen of -drempels zijn gedenktekens ter nagedachtenis van slachtoffers van het naziregime (1933-1945). Deze stenen worden geplaatst in het voetpad voor de vroegere woon- of verblijfplaats van mensen die onder het regime hebben geleden. Een struikelsteen is een kasseivormige steen van 10 x 10 cm. Een struikeldrempel meet 100 x 10 cm. Beiden hebben bovenop een messing plaatje waarin de gegevens van de te herdenken persoon gestanst zijn.


Inwoners van Tielt-Winge kunnen een aanvraag indienen voor de plaatsing van een struikelsteen of -drempel op het openbaar domein. De gemeente wil hierbij iedereen een kans geven om slachtoffers van het naziregime op deze manier langdurig te herdenken.

Op www.tielt-winge.be/struikelsteen is verdere info, samen met het formulier (e-loket) voor de aanvraag terug te vinden.