Overlegcomité verscherpt preventieve gezondheidsmaatregelen tegen omikronvariant

Gepubliceerd opdonderdag 23 dec 2021 om 10:40
Om de omikron verspreiding te vertragen, de gevolgen voor ziekenhuizen te beperken en de heropening van de scholen na de kerstvakantie niet in gevaar te brengen, heeft het Overlegcomité een reeks bijkomende beschermingsmaatregelen genomen die ingaan vanaf zondag 26 december.

Beschermingsmaatregelen

1. Geen versoepelingen
De huidige regels beslist op het Overlegcomité van 3 december blijven van kracht, met onder meer de mondmaskerplicht (vanaf 6 jaar), de verplichting tot telewerk (met maximum één terugkomdag) en sluiting van de horeca om 23 uur (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar).
2. Verbod op evenementen en activiteiten binnen
Alle massa-evenementen binnen zijn verboden. Dit geldt ook voor kerstmarkten, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen, en congressen die binnen worden georganiseerd.Ook de binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector worden gesloten, met uitzondering van:
• Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
• Musea
• Georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen, met name socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd
• Feest- en receptiezalen, enkel voor huwelijken en begrafenissen
• Wellness centra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams.
Ook bioscopen, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken en indoor trampoline-parken moeten worden gesloten.
De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen.Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.
3. Strengere regels voor evenementen buiten
Voor evenementen buiten komen er strengere regels om crowding te voorkomen:
• Verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers
• Maximaal één bezoeker/4 m2
• Vanaf 100 bezoekers eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen.
4.Sportwedstrijden zonder publiek
De aanwezigheid van publiek bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen wordt verboden, zowel binnen als buiten.
5. Veilig winkelen
Winkelen kan met maximaal twee personen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden). Per 10 m2 winkeloppervlak wordt één bezoeker toegestaan. Tussen de winkelende gezelschappen moet een afstand van 1,5 m worden gewaarborgd. Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m2 moet er een gepaste toegangscontrole zijn.
6. Verplicht telewerk
Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week.
7. Veilig Kerst vieren
Het Overlegcomité beveelt aan om ook tijdens de Kerstperiode het aantal contacten te blijven beperken en moedigt het gebruik van zelftesten aan.Ventileer binnenruimtes en draag een mondmasker. Voel je je ziek? Blijf dan thuis.
Het Overlegcomité zal de epidemiologische situatie opnieuw beoordelen in de eerste helft van januari.

www.vlaanderen.be/maatregelen-tijdens-de-coronacrisis