Naar inhoud
Recent nieuws

Breng je harde en zachte plastics naar het containerpark

harde plastics

Vanaf juli 2016 kan je op alle EcoWerf-containerparken terecht met je harde en zachte plastics. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we jaarlijks negen kilogram plastic per inwoner recycleren.

Wat zijn harde en zachte plastics precies?
* Harde plastics zijn bijvoorbeeld plastic buizen, dakgoten, emmers, dozen, grote bloempotten, ramen, deuren, rolluiken, speelgoed, bierbakken, planchetten, wasmanden en tuinmeubelen.
* Zachte plastics zijn onder andere folies, draagtassen, zakjes, kuipjes en vlootjes, kleine potjes, kleerhangers en klein speelgoed.

Wat gebeurt er met de plastics?
De harde plastics gaan na de inzameling naar een recyclagecenter, waar ze manueel gesorteerd worden per kunststoftype. Vervolgens worden ze tot kleine stukjes gemalen, gesorteerd door middel van verschillende technieken, zoals infraroodtechniek, en gereinigd. Ten slotte worden de stukjes tot granulaat gemalen dat opnieuw gewassen wordt en het basismateriaal vormt voor nieuwe plastics.

De zachte plastics vormen een meer diverse groep dan de harde plastics. Deze worden gewassen, gemalen en gedroogd vooraleer ze verwerkt worden tot materiaal voor bijvoorbeeld straatmeubilair, compost- en moestuinbakken.

Hoe bied ik mijn plastics aan?
Reinig je plastics en verwijder alle niet-plastic onderdelen. De zachte plastics bied je aan in een speciale roze zak die we daarvoor ontwikkelen. Deze zak kost 25 cent. Het tarief voor de harde plastics wordt bepaald in functie van de gangbare tarieven.

Over de praktische afspraken zoals de verkoopplaatsen van de roze zakken, de tarieven en de concrete sorteerregels, ontvang je eind juni een uitgebreide brochure.

 

De roze zak voor inzameling van zachte plastics in de regio EcoWerf (Oost Vlaams-Brabant) zal vanaf 8 juli te koop zijn op de verkoopplaatsen van de pmd-zakken en op de EcoWerf-containerparken.

Datum van het bericht: vrijdag 24 juni 2016