Naar inhoud
Recent nieuws

milieuvriendelijke vrachtwagen

Op donderdag 28 juni levert Scania Belgium een witte vrachtwagen met containersysteem aan de gemeentelijke loods. Dit voertuig wordt ingeschakeld bij wegenwerken in eigen beheer.

Werken in eigen beheer
Deze aankoop is een uitbreiding van de vloot, waarmee het transport van grondstoffen en materieel vereenvoudigt. De zesentwintigtonner doet dienst naast de robuuste tractoren van de cel ‘werken in eigen beheer en groendienst’.

‘Schoon voertuig’
Dit type vrachtwagen voldoet aan de vereiste ‘euro 5’-norm, zelfs zonder toevoeging van een  additief (ureum of AdBlue).  De zware motor haalt bovendien het strengere emissieniveau EEV (Enhanced environmentally friendly vehicle), waardoor het de formele term ‘schoon voertuig’ verkrijgt van de Europese Unie.

De brandstoftank kan tot 300 liter diesel bevatten.  De bestuurder bedient handgeschakeld acht versnellingen vooruit, één kruipversnelling en één achteruitversnelling. Het chassis (Scania model Generation, P-serie) telt drie assen, met aandrijving op twee assen. Op de voorbumper staat een DIN-plaat gemonteerd om de recent aangekocht sneeuwschuif aan te bevestigen.

De thermisch geïsoleerde cabine benut de volledige voertuigbreedte, is van het halflange type en kantelt hydraulisch. Aan de beide zijden van de cabine zijn er verstelbare buitenspiegels met onder andere een breedhoekspiegel, een front- en voetpadspiegel. Dit garandeert een maximale zichtbaarheid voor de bestuurder en voorkomt ongevallen met andere  weggebruikers.

Containerhaaksysteem
De hef- en kipcapaciteit bedraagt 18 ton.
De kraanstructuur laat haak- en grijpwerk toe en zwenkt tot 400 graden. Een controle van de stabiliteit en het laadvermogen is voorzien in functie van de schikking van de steunpoten.
Twee stalen containers met lengte 5800 mm, breedte 2300 mm en hoogte 800 mm vervolledigen de aankoop.

Leverancier
De vijf ingekomen offertes werden beoordeeld op prijs, service, functionele waarde, milieuvriendelijkheid en leveringstermijn. De firma Scania Belgium nv uit Brussel was hierbij de economisch meest voordelige aanbieder. De totale kostprijs van het bouwvoertuig bedraagt 168.153,70 euro inclusief btw.

 

 

Meer info:
Katrien Van Robaeys, tel. 016 63 95 40, milieu@tielt-winge.be

Datum van het bericht: donderdag 28 juni 2012