Naar inhoud
Recent nieuws

Zwerfkatten: help mee aan de oplossing

Zwerfkatten

Tielt-Winge zoekt vrijwilligers!

 

Een zwerfkattin en een zwerfkater kunnen samen over een periode van amper 4 jaar voor een nageslacht van meer dan 20 000 katten zorgen! Reden genoeg om hier iets aan te doen.

 

Het probleem van zwerfkatten lost zichzelf niet op, maar wordt integendeel alleen erger als we er niets aan doen. De overpopulatie van (zwerf)katten brengt, afgezien van veel dierenleed (ontbering, ziekte) heel wat hinder mee voor de bevolking: geurhinder door het ‘sproeien’ van katers, uitwerpselen, lawaaihinder van ‘verliefde’ katers, verwilderde katers die gewone huiskatten aanvallen, enz. Ook omwille van de dieren zelf is het absoluut nodig dat we dit probleem aanpakken. Zwerfkatten hebben een ellendig leven vol gevaar, honger en dorst en lijden aan allerlei ziektes.

‘Overtollige’ dieren naar het asiel brengen, is geen oplossing. Het territorium van de gevangen zwerfkatten zal snel ingenomen worden door nieuwe dieren, waardoor het probleem van vooraf aan begint. Bovendien zijn 95% van de zwerfkatten onplaatsbaar omdat ze te verwilderd zijn en dus weinig kans maken op adoptie.

 

De meest efficiënte en diervriendelijkste manier om het probleem duurzaam op te lossen is een sterilisatiecampagne.

 

Wat houdt een zwerfkattencampagne in?

Op plaatsen waar zwerfkatten zitten, worden inloopbakken geplaatst om de dieren te vangen. Vervolgens worden ze naar een dierenarts gebracht waar ze onvruchtbaar worden gemaakt. Enkele dagen later worden ze op de plaats waar ze werden gevangen weer vrijgelaten.

 

Deze campagne bestaat in Tielt-Winge sinds eind 2007. Elk jaar worden ongeveer een honderdtal katten gevangen en behandeld. Dit is voornamelijk de verdienste van vrijwilligers! De gemeente is deze mensen zeer dankbaar en wil ze ook langs deze weg bedanken voor hun inzet. De meldingen blijven echter binnenkomen op de milieudienst. Het zou dan ook mooi zijn moesten er wat meer vrijwilligers zijn om het werk te kunnen verdelen.

 

Wie wil meewerken aan onze zwerfkattencampagne?

U kan op twee manieren meewerken aan onze zwerfkattencampagne:

- We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het uitzetten van de inloopkooien, om de dieren naar de dierenarts te brengen en ze later te verzorgen tot ze weer kunnen worden vrijgelaten.

- U kan ons steeds doorgeven waar er in de gemeente zwerfkatten voorkomen.

 

U kan contact opnemen met de dienst Milieu: tel. 016 63 95 40 of milieu@tielt-winge.be.

Datum van het bericht: dinsdag 17 september 2019