Naar inhoud
Recent nieuws

Een gewond of dood dier langs de weg?

Wild dier

Een aangereden kat langs de weg? Of een wild dier dat gewond raakte?

Wat doe je daarmee?

 

Eerst de situatie inschatten. Vormt het dier een gevaar voor de veiligheid dan contacteer je best meteen de politie via het noodnummer 101. Is er geen gevaar voor de veiligheid? Dan kan je zelf ingrijpen maar doe dit nooit met je blote handen.

Daar kan je ziek van worden en een gewond dier kan bovendien fel uithalen en je verwonden.

 

 

 

 

Leef het dier nog maar is het ziek of gewond?

Als het om een huisdier gaat contacteer je best de lokale politie, die vindt het baasje wel terug.

Is het een noodlijdend wild dier zoals een konijn, vos, ree of een vogel? Dan mag je Wildlife Taxi Team contacteren, www.facebook.com/wttvlaams-brabant of het dier naar een erkend vogelopvangcentrum brengen. In Vlaams Brabant is dat het Vogelopvangcentrum Malderen, www.vogelopvangcentrum-malderen.be.

 

Is het dier dood?

Is het een wild dier? Verwittig dan het meldpunt Wegen Vlaanderen via het nummer 1700 of online via www.meldpuntwegen.be.

Gaat het om een kleinere gemeenteweg dan kan je ook de gemeente verwittigen.

Is het een huisdier? Dan verwittig je best de gemeente, die kan de eigenaars dan inlichten.

 

Enkele speciale gevallen

- Een dode marterachtige- bever, bunzig, das of wolf? Neem dan contact op met het Marternetwerk dat het dier zal onderzoeken. Zie www.inbo.be/marternetwerk.

- Als je een dode roofvogel vindt en je vermoedt kwaad opzet, meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zie www.natuurenbos.be/natuurinspectie.

- In Wallonië is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen. Meld een dood of ziek everzwijn altijd bij het erkende vogelopvangcentrum.

 

Datum van het bericht: vrijdag 12 juli 2019