Nieuwe pmd-zak van 90 liter

Gepubliceerd opdinsdag 19 dec 2023 om 09:22

De afvalkalenders van EcoWerf vallen  tot en met 31 december 2023 in meer dan 230 000 bussen in het hele werkingsgebied van EcoWerf. De bedeling door Bpost verloopt gespreid in de tijd, om er zo voor te zorgen dat de juiste kalender in de juiste bus terechtkomt. 

2024 brengt een extra pmd-zak mee

Naast de vertrouwde pmd-zak van 60 liter voert EcoWerf vanaf 2024 een groter formaat pmd-zak in, eentje van 90 liter. Hiermee willen we het correct sorteergedrag verder stimuleren. Sinds de invoering van de uitgebreide blauwe pmd-zak in 2021, zamelen inwoners jaarlijks gemiddeld 26 kg pmd per inwoner in. Toch belandt er nog zo'n 22% van het pmd bij het restafval. De invoering van de 90 liter-zakken maakt het nu makkelijker om pmd-afval van 2 weken aan te bieden.

De grotere zak is steviger én verhoudingsgewijs goedkoper. In een 90 liter pmd-zak kan ruim een derde méér afval, voor maar 5 eurocent per zak extra. Dat is 4 euro per rol van 20 zakken. Een euro meer dan een rol van 20 zakken van 60 liter. Meer ruimte voor minder geld dus. De 90 liter pmd-zakken worden in de vertrouwde verkooppunten verkocht.

Zowel de 60 als de 90 liter zakken kregen zwarte trekbanden in plaats van de gekende rode. De kleur van de trekband heeft geen invloed of de zak wel of niet wordt meegenomen. Enkel fout gesorteerde inhoud kan ervoor zorgen dat de pmd-zak wordt geweigerd. Wie nog pmd-zakken met een rode trekband heeft liggen, mag de zakken dus gewoon blijven gebruiken.

Geen afvalkalender in de bus?

Wie op 31 december 2023 geen afvalkalender in de bus kreeg, kan een exemplaar aanvragen op het gemeentehuis of via EcoWerf op 080 097 097 of  info@ecowerf.be. Nog handiger is de gratis app Recycle!. Dit is de afvalkalender in broekzakformaat. De app toont elke afvalophaling, het dichtstbijzijnde inzamelpunt en alle sorteerregels voor de afvalsoorten die EcoWerf aan huis ophaalt.

Liever geen app? De website www.recycleapp.be geeft dezelfde informatie als de app. En wie de afvalkalender liever digitaal bekijkt, kan hem op www.ecowerf.be downloaden.