Mammobiel in Tielt-Winge

Gepubliceerd opdinsdag 30 nov 2021 om 10:41

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker en laat je tweejaarlijks screenen.

De mammobiel komt van 6 tot en met 20 januari 2022 naar Tielt-Winge.

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als we borstkanker tijdig ontdekken, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50.

Hoe kan je deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

Je kan op twee manieren deelnemen:
- met de uitnodigingsbrief die je thuis ontvangt,
- met een voorschrift van je (huis)arts.

Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.

Tielt-Winge scoort minder goed dan het Vlaamse gemiddelde.

Totale dekkingsgraad (%) in Tielt-Winge in 2020Totale dekkingsgraad (%) in Vlaanderen in 2020
59,7 %61,6 %

Je ontvangt een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) als je de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een screeningsmammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar je kunt die afspraak uiteraard altijd wijzigen.

Je beslist zelf of je deelneemt of niet. Informeer je goed. Dan weet je wat het onderzoek inhoudt en wat de bedoeling ervan is. Heb je vragen? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur). Na het intikken van je postcode helpt het CvKO je graag verder.