Maai Mei Niet

Gepubliceerd opdinsdag 4 apr 2023 om 10:51

Het lokaal bestuur neemt voor de eerste keer deel aan de campagne ‘Maai Mei Niet’. De gemeente is ook een eigen campagne gestart: ‘Laat het gras maar bloeien’.  Per deelgemeente werden enkele pleinen aangeduid waar er een aangepast maaibeheer zal worden toegepast. Op deze plaatsen zal er pas terug gemaaid worden in het najaar of wanneer er een evenement plaatsvindt.

Met deze campagne willen we aantonen hoeveel verschil het maakt qua biodiversiteit wanneer je het gras lang laat staan.

Door minder te maaien, zorg je er ook voor dat de bodem minder snel oververhit en dat het regenwater beter wordt vastgehouden waardoor je gras niet bruin of geel wordt. Bloemen krijgen alle ruimte om te ontluiken, insecten hebben meer schuilplaatsen en voedsel. Bijen, vlinders en andere bestuivers (die broodnodig zijn voor onze eigen voedselketen) kunnen voedsel vinden in bloemrijke graslanden.

Door het goede voorbeeld te geven, hopen we dat ook onze inwoners de stap zetten naar een maand zonder maaien. Maar ook daarna kan je  met weinig moeite een groot verschil maken voor onze natuur door (grote) gazons maar om de 3 à 4 weken in plaats van wekelijks te maaien.

 #MaaiMeiNiet

https://maaimeiniet.be