Laat je hond niet los

Gepubliceerd opwoensdag 25 nov 2020 om 10:16
Heel wat hondenbaasjes vinden het fijn om hun hond vrij te laten rondlopen in de velden, tussen de weilanden of in het bos. In Tielt-Winge kan dit enkel in de daarvoor voorziene hondenlosloopzone.

Spelregels

Op het grondgebied van Tielt-Winge moeten honden altijd aangelijnd zijn op openbare plaatsen. Niet alleen in het bos of natuurgebied maar ook op straat, tussen weilanden en op veldwegen. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur en op het platteland te bewaren. Op sommige plekken zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen en waar er broedplaatsen van wilde vogels zijn. Gelukkig hebben we een hondenlosloopzone in het Troostembergbos, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.

Boetes zijn mogelijk

Loopt je hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur, boswachter of politie een verslag of proces-verbaal opstellen, waardoor je een boete kunt krijgen. Deze gaat van 70 euro tot wel 350 euro bij herhaalde vaststelling.

Waarom moeten honden aan de leiband?

· Om de natuur te beschermen

Een vrij rondlopende hond kan immers heel wat problemen veroorzaken. Ze storen de aanwezige wilde dieren, zeker wanneer hun jachtinstinct boven komt. Elk jaar worden tientallen reekalfjes gedood of zwaar verminkt door loslopende honden. Ook fazanten, patrijzen en ander wild kan slachtoffer worden van een hond.

· ...en ook voor landbouwdieren

Niet alleen bij wilde dieren, maar ook bij het vee op de velden kunnen loslopende honden schade veroorzaken. Koeien, schapen, paarden raken gestresseerd en opgejaagd van een loslopende hond. Dit kan leiden tot paniek, met soms verstrekkende gevolgen: uitbreken, verwondingen, gebroken poten.

· Ooit al gehoord van Neospora?

De Neospora canina is een parasiet die door honden verspreid wordt, voornamelijk door hun uitwerpselen. Uit onderzoek blijkt dat deze parasiet verantwoordelijk is voor miskramen bij koeien. Een vrijlopende hond kan zo wel eens meer gevolgen dat gedacht. Goed om even bij stil te staan de volgende keer dat je er met je trouwe viervoeter op uittrekt.

· Uit respect voor andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal niet als ze besprongen of aangeraakt worden door een (natte of vuile) hond. Voor kinderen is een vreemde hond vaak best beangstigend. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Draag dus mee zorg voor het welzijn van alle natuurbezoekers door je hond aan de leiband te houden.

· Om je hond te beschermen

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook everzwijnen of opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt. Een ongeluk is snel gebeurd.

Hondenlosloopzones

In het Troostembergbos vind je een speciaal afgebakende hondenlosloopzone waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje. Op alle andere openbare plaatsen in Tielt-Winge moet je hond wél aan de leiband en op de paden blijven. Surf naar www.natuurenbos.be/hondenzones voor het volledige overzicht van de hondenlosloopzones, ook in andere gemeenten en steden.