Kids-ID in een nieuw jasje

Gepubliceerd opwoensdag 19 mei 2021 om 09:03

De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, zit sinds april in het nieuw. Zo heeft de nieuwe kaart een andere kleur en is ze, net als de elektronische identiteitskaart (eID), gemaakt van polycarbonaat. Dit materiaal garandeert een langere levensduur van de kaart en maakt het mogelijk om veiligheidselementen van hoge kwaliteit te integreren.

De vernieuwing van de Kids-ID heeft als doel:

  • vervalsing van de kaart bemoeilijken door het vernieuwde design;
  • alle vermeldingen op de kaart in overeenstemming brengen met de internationale ICAO-vereisten (International Civil Aviation Organization);
  • een veilig en universeel reisdocument aanbieden met de integratie van een contactloze RFID-chip.

De lay-out komt bijna volledig overeen met die van de nieuwe eID die begin 2020 al vernieuwd werd. Naast de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde van de kaart bevindt, bevat de nieuwe Kids-ID ook een contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode.

De foto bevindt zich nu eveneens aan de linkerkant. Op de achterzijde van de kaart vind je een geperforeerde afbeelding van de foto. De handtekening van de gemeenteambtenaar die de kaart uitreikt, wordt niet langer opgenomen. De geboorteplaats is raadpleegbaar via het uitlezen van de contactchip.

Het kaartnummer van deze nieuwe kaarten begint met 615. De RFID-chip bevat de foto van het kind en de MR-zone. Een Kids-ID bevat geen vingerafdrukken.

De procedure voor het aanvragen van een Kids-ID wijzigt niet. Het activatieproces zal starten met een controle van de gegevens van de RFID-chip. Omdat een Kids-ID geen vingerafdrukken bevat zal geen matching moeten gebeuren. De prijs en leveringstermijn blijven identiek.

De Kids-ID is geen verplicht document. Het huidige model van Kids-ID blijft geldig, ten minste tot het einde van de geldigheidsperiode tenzij het document wordt gestolen of verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam.

Meer info over de nieuwe kids-ID vind je in volgende FAQ: https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/kids-id/faq/