Dit najaar kleurt onze gemeente opnieuw een stukje groener. Er worden zo’n 1 300 meter nieuwe houtkanten aangeplant. Tegelijk wordt er nog eens 2 900 meter ‘groene vingers’ hersteld.
Houtkanten zijn lijnvormige landschapselementen die bestaan uit bomen en/of struiken. Ze geven onze streken een typisch Belgisch karakter en zijn belangrijk voor een klimaatbestendig en biodivers platteland. Allerlei dieren schuilen, maken nesten of zoeken naar voedsel in houtkanten.
Daarnaast houden houtkanten water vast en helpen ze verdroging tegen te gaan. Ze groeien ook sneller dan bossen omdat ze door hun structuur veel licht opvangen. Daarbij leggen ze koolstof vast in de bodem. Zo spelen ze ook een rol om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.
Maar er zijn minder houtkanten in Vlaanderen, en hun kwaliteit gaat erop achteruit. Daarom stelde Vlaanderen een actieplan op om het houtkantennetwerk samen met lokale besturen en partners kwalitatief en kwantitatief te versterken tegen 2030.
Bij de aanplant kiezen we voor inheemse struik- en boomsoorten zoals hazelaar, veldesdoorn, haagbeuk, sleedoorn, winterlinde en berk. Het aanplanten gebeurt deze winter, wanneer de planten in rust zijn. Op sommige plaatsen zullen de lokale jeugdbewegingen en scholen een handje helpen.
Voor dit project kan de gemeente beroep doen op de expertise van Regionaal Landschap Noord-Hageland, dat mee de aanplantingen coördineert.