Gezond binnen: dat lucht op!

Gepubliceerd opdonderdag 23 dec 2021 om 11:40

Wist je dat de Vlaming gemiddeld 85% van zijn of haar tijd binnen doorbrengt? En dat vooral in de eigen woning? De binnenlucht die je gedurende al die tijd inademt, kan een invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Onderzoek toont aan dat de lucht binnen in gebouwen vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht.

Dus, als je de lucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen, zoals radon, CO, verbrandingsproducten, stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, meubels, gordijnen, zich op in de woning. Dat kan gezondheidsproblemen geven.

De schadelijke stoffen in de binnenlucht kunnen zorgen voor irritatie van de ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma ... Sommige stoffen zijn ook kankerverwekkend. CO kan tot coma en zelfs tot de dood leiden. Te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De Vlaamse Logo’s, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Gezond Leven ontwierpen daarom samen een check check check voor een gezond binnenmilieu. Het zijn de vuistregels die nodig zijn om de binnenluchtkwaliteit zo gezond mogelijk te maken.

We geven je alvast de 4 vuistregels van een gezond binnenmilieu mee:

  • Zorg voor een constante luchtdoorstroming door je huis
  • Zet je raam extra open bij o.a. activiteiten met water
  • Beperk vervuilende stoffen in huis en verlucht
  • Vermijd CO-vergiftiging door je verwarmingstoestel te laten nakijken

Een goed binnenmilieu is dus letterlijk van levensbelang, want het kan levens redden, ziekte verminderen, de levenskwaliteit verbeteren, leiden tot minder armoede en de klimaatverandering minder erg maken.

Genoeg redenen dus om je kot gezond te houden!

Meer weten? Surf naar Gezondbinnen.be