Gele doos

Gepubliceerd opvrijdag 26 mei 2023 om 09:29

In samenwerking met Eerstelijnszone Demerland start ook gemeente Tielt-Winge met de gele doos.

Wat is de gele doos?

In de gele doos bewaar je belangrijke medische gegevens zoals je medicatieschema. Je bewaart de doos in je koelkast. Dat is een makkelijke vindplaats voor de hulpdiensten. Bij de gele doos horen ook stickers die je aan de binnenkant van je voor- of achterdeur kan kleven. Zo weten hulpverleners dat ze in de koelkast een gele doos kunnen vinden.

Bij een noodgeval kan elke minuut van levensbelang zijn. Daarom willen we er samen met de thuiswonende 65-plusser voor zorgen dat hun medische informatie snel terug te vinden is in hun woning zodat hulpverleners gepaste hulp kunnen bieden.

Hoe verkrijg je de gele doos?

Begin juni ontvangen alle thuiswonende 65-plussers van Tielt-Winge een brief over de gele doos. Deze brief bevat een afhaalstrook waarmee ze hun gele doos gratis kunnen afhalen bij hun apotheek, het lokaal dienstencentrum Zonnedries, het gemeentehuis (onthaal) en gemeenschapscentrum De Maere.

Mensen die slecht te been zijn en hun gele doos niet kunnen gaan afhalen, mogen contact opnemen met de dienst Zorg & Senioren, dan wordt er naar een oplossing gezocht.

Wat zit er in de gele doos?

Standaard zitten in de gele doos een medische fiche, een fiche vermiste persoon en twee stickers. De fiche vermiste persoon is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriƫntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken. De stickers kunnen gekleefd worden aan de binnenkant van je voor- en achterdeur zodat hulpverleners weten dat er een gele doos aanwezig is. 65-plussers voegen zelf nog hun meest recente medicatieschema toe dat ze kunnen verkrijgen bij hun huisapotheek en een kopie van hun identiteitskaart.

We roepen alle thuiswonende 65-plussers op om hun gele doos af te halen. Zo kunnen we samen het verschil maken.

Wie vragen heeft over de gele doos, kan terecht bij de dienst Zorg & Senioren.