Erfgoeddag 2021: virtuele rondleiding Sint-Donatuspastorie

Gepubliceerd opwoensdag 21 apr 2021 om 10:41

De pastorie in de Sint-Annastraat, één van de mooiste geklasseerde gebouwen van Tielt-Winge, werd grondig gerenoveerd. Een werk dat enkele jaren in beslag nam, maar intussen werd afgerond. Het resultaat mag er wezen.

Het hoofdgebouw dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw en is gebouwd volgens het typisch rechthoekig grondplan. Het werd opgetrokken in traditionele baksteen met gebruik van ijzerzandsteen.

De pastorie onderging in de loop der jaren verschillende wijzigingen en verbouwingen. Voornamelijk het poortgebouw en wagenhuis waren bij de start van de restauratie in zeer slechte staat. Sinds 1974 is de pastorie een beschermd monument.

Het bestek voor een totaal renovatiebedrag van 1 339 246 euro werd in 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad. Zowel de kerkfabriek als het lokaal bestuur waren in hun nopjes toen het Agentschap Onroerend Erfgoed in 2013 meldde dat het dossier in aanmerking kwam voor een toelage van ruim 900 000 euro. In 2017 konden de werken van start gaan.

Zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen (het poortgebouw en het wagenhuis) kregen een stevige opknapbeurt. Bij de restauratie werd de aandacht gevestigd op de oorspronkelijke staat en typologie van het gebouw. Zo werden bijvoorbeeld de plinten van het hoofdgebouw in ijzerzandsteen gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat, de originele houten balken op de zolder bleven bewaard, het glas-in-lood-raam kreeg een nieuwe plaats toegewezen. Tijdens de werken werden ook oude muurschilderingen ontdekt, deze werden geïntegreerd in het ontwerp van het interieur.

De pastorie wordt binnenkort bewoond door de diaken van de parochie en zijn gezin. Het voormalige poortgebouw en wagenhuis zal door de kerkfabriek gebruikt worden voor vergaderingen, bijeenkomsten en catecheselessen.

Omdat het in tijden van corona niet mogelijk is om het gebouw fysiek te bezoeken en rondleidingen te organiseren ter plaatse, bieden wij u deze rondleiding digitaal aan, in samenwerking met de nv ERA Janssens & Janssens. Je kan deelnemen aan de rondleiding via deze link.