Drinkwatertoevoer in het Hageland onder controle maar nog niet opgelost

Gepubliceerd opmaandag 26 dec 2022 om 12:53

De Watergroep meldt dat de problemen met de drinkwatertoevoer in het Hageland beter onder controle zijn. De watervoorraden in de watertorens en reservoirs zijn verder aangevuld maar onvoldoende om de situatie te stabiliseren. De noodwaterbedeling blijft stand-by en wordt indien nodig weer opgestart.

De Watergroep werkt ook vandaag verder om de balans terug te herstellen. De waterproductie in de naburige zones wordt gemaximaliseerd om op die manier een 'booster' te creëren en de reserves aan te vullen. Het zoekgebied naar mogelijke lekken wordt ook verder uitgebreid naar aansluitende regio’s.

“Vlaams-Brabant is een complex gebied wat betreft productie en distributie.” zegt Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep. “De zone is een cluster van kleinere winningen en distributies en dus niet zo eenvoudig om het probleem op te lossen door onderling te schakelen. De collega’s hebben de afgelopen dagen alles op alles gezet om de situatie te stabiliseren en herstellen. De controle van vandaag zal uitwijzen of dit ook voldoende is.”

De Watergroep lanceerde eerder al een programma in de regio om met watersensoren proactief lekken of onregelmatigheden in het leidingnet op te sporen. Deze sensoren meten permanent hoeveel water er in de leidingen passeert en met welke waterdruk. Ze bieden waardevolle inzichten in de strijd tegen lekverlies. Dankzij deze data kan De Watergroep proactief lekken detecteren en actie ondernemen.

In het voorjaar 2023 worden de volgende 40 sensoren met prioriteit in het leidingnet van onze regio geplaatst.