Budgetmeter

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas die u verbruikt. U plaatst vooraf een bepaald bedrag op uw budgetmeterkaart. Deze kaart plaatst u in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

Er bestaan klassieke budgetmeters maar ook digitale budgetmeters. Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter. Bij de digitale budgetmeter kunt u uw budgetmeterkaart online opladen, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Procedure

Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. Met een budgetmeter betaalt u de energie op voorhand. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart, een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart. Digitale budgetmeters kunt u online opladen.
 • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. Digitale budgetmeters kunt u online opladen of bij een oplaadpunt. In onze gemeente kan dat tijdens de openingsuren in het gemeentehuis. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact.
 • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
 • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
 • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Wat meebrengen

 • budgetmeterkaart
 • bankkaart

Kostprijs

 • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.
 • U betaalt voor uw verbruik:
  • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

Voor wie

Iedereen.

Contact

Openingsuren

Vandaag
Morgen
op afspraak 09:00 tot 12:00