Terreinexcursie voor aankopers en conservators over bosuitbreiding - Bergveld-Boekhoutbos (Lubbeek)

Ter hoogte van
  • za29 januari 2022 van 09:00 tot 12:00

4000 ha nieuw bos voor Vlaanderen een hele uitdaging waar Natuurpunt graag aan meewerkt.  Met 700 ha nieuwe bossen in en rond onze natuurgebieden willen we onze schouders onder het project zetten. Op zoek naar inspiratie en een plan van aanpak gaan we op bezoek bij 10 afdelingen waar de eerste stappen zijn gezet voor biodiverse bossen voor de toekomst.

De afdeling van Lubbeek/Tielt-Winge zal de komende jaren het bestaande Boekhoutbos uitbreiden met een nieuwe aanplant ter hoogte van Bergveld. 

Dit is een agrarisch gebied gelegen op een 'berg' en werd de laatste decennia omgevormd tot eeuwige maisvelden. Het gebied ligt boven op de waterscheidingslijn tussen de Velpe en de Demervallei gekenmerkt door een rijke mix van bodemtypes.

Heb jij ook plannen om met jouw afdeling de volgende jaren aan bosuitbreiding te doen? Kom dan al wandelend ons inspirerend project ontdekken.

Tijdens de wandeling met verschillende tussenstops, bespreken we samen met het beheerteam diverse aspecten van bosuitbreiding. De feedback is minstens even belangrijk, want het doel is om de gezamenlijke strategie en planning te verbeteren.

Dit zijn de specifieke thema’s die besproken worden :

  • Stand van zaken inzake bosuitbreiding en prognose;
  • Financiering van de aankoop van gronden: subsidies, restfinanciering;
  • Aanvraag van subsidies en vergunningen;
  • Samenwerking met bedrijven;
  • Potentieel voor bosuitbreiding specifiek voor de provincie;
  • Uitleg over een concreet project van bosuitbreiding door de lokale afdeling;
  • Verbetering van coördinatie en planning;

Een papieren infobrochure zal achteraf worden uitgedeeld. De lokale afdeling voorziet een gegidste wandeling met een drankje achteraf. Deze wandelingen gaan door op 10 verschillende locaties verspreid over Vlaanderen, waarvan deze wandeling er één is.

Inschrijven voor de wandeling is heel warm aanbevolen, zo blijf je automatisch op de hoogte en help je de organisatie!

Locatie

Ter hoogte van
Kerkstraat 34 , 3391 Meensel-Kiezegem

Leeftijd

vanaf 18 tot 99 jaar

Organisatie

Natuurpunt Lubbeek